Coronaria Uniklinikalle SFS-EN ISO 9001:2015 -laatusertifikaatti

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Minulla ei ole lähetettä uniklinikalle, mutta olen väsynyt ja haluan tutkituttaa uneni, mitä teen?

Voitte varata ajan ensikäynnille verkkoajanvarauksen kautta tai puhelimitse 010 205 3300. Ensikäynnin omavastuuhinta on 139 €. Lue lisää mitä unitutkimuksessa tapahtuu.

Minulla on lähete työterveyslääkäriltä unitutkimukseen, mitä teen?

Varaatte ajan unitutkimukseen eli unitutkimuslaitteiden laittoon hoitajalle. Unitutkimusajan voi varata suoraan hoitajalta puhelimitse 010 205 3300. Unitutkimusajat eivät valitettavasti ole varattavissa nettiajanvarauksen kautta.

Tehdäänkö tutkimus kotona vai klinikalla?

Pääsääntöisesti kotona, ainoastaan Kuopion klinikalla voi yöpyä. Pitkänmatkalaiset voivat halutessaan yöpyä klinikan lähellä olevassa hotellissa. Mikäli klinikalle on pitkä matka, kannattaa kysyä lääkärin ensikäyntiaikaa ja unitutkimusaikaa samalle päivälle.

Mitä tapahtuu, kun tulen unitutkimuslaitteiden asennukseen hoitajalle?

Hoitaja lähettää tarvittavat ohjeet ennen unitutkimukseen tuloa. Jotta unen rakennetta päästään mittaamaan, on kehon eri alueille kiinnitettävä antureita. Hoitaja asentaa laitteet uniklinikalla tutkimusyötä edeltävänä päivänä yleensä iltapäivästä. Tämän jälkeen pääsee kotiin, mutta suihkuun ei enää voi mennä eikä harrastaa hikiliikuntaa. Seuraavana aamuna tullaan uniklinikalle poistamaan laitteet.

Onko unitutkimus ilmainen, jos on saanut työterveydestä lähetteen?

Riippuu sopimuksesta, eli varmista asia työterveydestäsi.

Korvaako yksityinen sairausvakuutus teidän tutkimuksenne?

Useimmiten korvaa, mutta kannattaa varmistaa asia ensin omasta vakuutusyhtiöstä.

Paljonko CPAP-laitteen vuokraus maksaa?

CPAP-vuokraus maksaa ensimmäiseltä kuukaudelta yht. 315 €, tämä sisältää henkilökohtaisen opastuksen 140 €, nenä- tai sierainmaskin 125 € sekä letkun 50 €. Jatkokuukaudet ovat 85 €.

Syön unilääkettä, pitääkö se lopettaa unitutkimuksen ajaksi?

Ei, normaali lääkitys otetaan myös unitutkimusyönä.

Entä jos unitutkimuslaitteet häiritsevät untani, enkä saa kuin vähän nukuttua? Meneekö tutkimus pieleen?

Käytännössä vähäinenkin unimäärä tutkimusyön aikana riittää. Jo sinä aikana me kyllä saamme selville tarpeeksi unen rakenteesta jatkotoimenpiteitä varten.

Kunnallisella puolella tehdään suppeaa unitutkimusta, miksi minun kannattaa tulla Coronaria Uniklinikalle laajaan unitutkimukseen?

Suppea unitutkimus on tarkoitettu uniapnean diagnosointiin. Unihäiriöitä on olemassa yli 80 erilaista ja ihmisellä voi esiintyä monta unihäiriötä päällekkäin. Laaja unitutkimus antaa mahdollisuuden diagnosoida suurimman osan unihäiriöistä.

Mitä laajassa unitutkimuksessa mitataan?

Laajassa unitutkimuksessa mitataan kattavasti elimistön toimintoja yön aikana (aivosähkökäyrä, silmänliikkeet, leuanaluslihasten lihasjännitys, sydänsähkökäyrä, verenpaine, hengitysliikkeet ja ilmanvirtaus, kuorsaus, veren happikyllästeisyys, raajojen liikkeet ja nukkumisasento, sympaattisen hermoston aktiivisuus.

Mitä suppeassa unitutkimuksessa mitataan?

Suppeassa unitutkimuksessa mitataan hengitysilman virtaus, happikyllästeisyys, hengitysliikkeet, nukkumisasento, kuorsaus, sydänsähkökäyrä sekä verenpaine.

Minulle on tehty suppea unitutkimus ja minulla ei todettu uniapneaa, olen silti väsynyt ja vireystilani on huono, mitä teen?

Suosittelemme tulemaan laajaan unitutkimukseen Coronaria Uniklinikalle. Unihäiriöitä on olemassa yli 80 erilaista, muitakin kuin uniapnea, joka on toki yleisin ja tunnetuin unihäiriö.

Minulla on CPAP-laite käytössä, mutta olen edelleen väsynyt, mistä se johtuu? Voinko tehdä jotain?

Päiväväsymykselle voi olla useita syitä, vaikka CPAP -hoito olisikin käytössä. Näitä voivat olla esimerkiksi univaje tai muut unihäiriöt. Lisäksi CPAP -laitetta käyttäessä on tärkeää, että laitehoitoa toteutetaan optimaalisella tehokkuudella. Laitehoidosta saadaan tietoa laitteesta riippuen, etäluvulla tai laitteen muistikortin tietojen perusteella. Unitutkimus voidaan tehdä myös CPAP -laitteen ollessa käytössä, jolloin saadaan hyvin selville poikkeavan päiväväsymyksen syy.