Unitohtori_vastaa

Unitohtori vastaa

Heinäkuu 2017

Oivaunen oma unitohtori Henri Tuomilehto vastaa tällä palstalla uneen liittyviin kysymyksiin. Tällä kertaa aiheena ovat nukkuminen yleensä sekä Oivaunen tärkein työkalu – yöllinen unitutkimus.

Onko yhden yön unitutkimus riittävän luotettava?

Unitutkimuksen tarkoituksena on selvittää mahdollisen unihäiriön tai unihäiriöiden olemassaolo.  Unihäiriö esiintyy ja näkyy unitutkimuksessa joka yö riippumatta siitä, kuinka hyvin omasta mielestäsi nukuit. Unitutkimuksen tarkoituksena ei ole todentaa sitä, kuinka nukkumisesi mittausyönä sujui, vaan sitä esiintyykö sinulla unihäiriö tai -häiriöitä. Siksi yhden yön unitutkimus on täysin luotettava ja riittävä todentamaan mahdolliset ongelmat.

Missä tutkimus suoritetaan?

Tutkimus suoritetaan pääosin kotona. Unitutkimuslaitteet laitetaan ja poistetaan hoitajan toimesta uniklinikalla, ja mikäli asut lähiseudulla, pääset kotiin nukkumaan. Voit myös halutessasi yöpyä klinikallamme.

Unesta ja sen terveysvaikutuksista kirjoitetaan paljon. Olen ollut aina huono nukkumaan, onko tilanteeni toivoton?

Nukkuminen sinänsä on ominaisuus ja niin kuin kaikkia ominaisuuksia, nukkumista voi kehittää ja parantaa itse. Jos omat konstit eivät riitä, saattaa kyseessä olla yksi tai useampi varsinainen unihäiriö. Tällöin on tärkeää todentaa, millainen unihäiriö on kyseessä ja tähdätä syynmukaiseen hoitoon. Joskus siihen vain tarvitsee asiantuntijan opastusta ja apua.