Uniapnea vei yrittäjän hälytystilaan

Asiakastarina

Uniapnea vei yrittäjän hälytystilaan

Rita Halttunen kertoo olevansa yrittäjän stereotyyppi. Kun töitä on, niitä tehdään vaikka kellon ympäri. Ja jos töiden valmiiksi saaminen vaatii levosta tinkimistä, niin sitten levosta tingitään. Rita ei kiinnittänyt huomiota palautumiseensa, ennen kuin terveyden kanssa tuli vakavia ongelmia.

Lyhyillä yöunilla vuosikausia sinnitellyt 54-vuotias Rita Halttunen ei koskaan ajatellut kärsivänsä uniongelmista.

“Yrittäjän elämään kaiketi kuuluu jonkinlainen stressi, kiire ja ylivirittyneisyys koko ajan. Minulle olikin aivan normaalia, että painoin jatkuvasti sata lasissa riippumatta siitä, millainen oma vireystila tai jaksaminen kulloinkin sattui olemaan.”

Muutama vuosi sitten Ritan elimistö kuitenkin alkoi oireilla. “Öistäni tuli ihan ihmeellistä teutarointia. Heräilin ja ramppasin vessassa jatkuvasti, leposykkeeni huiteli öisin 140:ssa ja normaalisti alhainen verenpaineenikin oli huippulukemissa.” Muutaman kerran Ritan olo äityi niin huonoksi, että hän joutui kutsumaan yöllä apuun sairaanhoitoyksikön. Huonoon oloon ei kuitenkaan yöllisillä tarkistuskäynneillä löytynyt selitystä, sillä Ritan olotila oli usein ehtinyt jo palautua hereillä ollessa normaaliksi siihen mennessä kun ambulanssi ehti paikalle.

Kiviä ryhdytään kääntämään

Rita kertoo, että kun hänen yölliset ongelmansa olivat kestäneet jo pidemmän aikaa hän huomasi uuden, oudon oireen ilmaantumisen. “Aina kun olin illalla rauhoittumassa uneen, lihakseni alkoivat väristä. Kun käännyin tai muutin asentoa, värinä lakkasi. Se oli todella outoa, joten lopulta suuntasin tämänkin vaivani kanssa lääkärin juttusille.”

Lääkärin luokse lähtiessään Rita ei osannut arvata millaiseen tutkimusten rumbaan hän tulisi joutumaan.

“Minulta tutkittiin luultavasti aivan kaikki mahdollinen. Kävin lukemattomissa laboratoriokokeissa, rasituskokeessa, neurologin ja kardiologin vastaanotolla sekä varjoainekuvissa. Minua on magneettikuvattu ja olen ollut ENMG-testissä. Minkäänlaista selitystä värinääni ei löytynyt. Muuta kuin se, että olen todennäköisesti ylirasittunut töistäni ja ongelmani saattaisivat olla psyykkeestäni johtuvia.”

Hoidoksi vaivaansa Rita kertoo neurologin ehdottaneen rauhoittavia lääkkeitä. “En kuitenkaan halunnut alkaa käyttää niitä. Tiesin, ettei mielenterveydessäni ole mitään vikaa enkä halunnut lähteä lääkitsemään oireita, joiden alkuperästä ei oikeasti ollut tietoa.”

Ilman diagnoosia eläminen tuntui Ritasta turhauttavalta ja lopulta hän vain päätti hyväksyä tilanteen. “Ajattelin, että tällainen minä sitten kai olen. Ja tilanteeni kanssa minun on opittava elämään.”

Vihdoin!

Sitten erään rutiininomaisen kolesterolimittauksen yhteydessä alkoi kuitenkin tapahtua. “Tilanteeni ja tutkimushistoriani tunteva lääkäri kyseli vointiani, ja kerroin, että tilanteeni ja öiset ongelmani ovat ennallaan. Silloin lääkärini ehdotti, josko minulta olisi tutkittava uniapnean mahdollisuus kaikkien muiden, jo tehtyjen tutkimusten lisäksi. En ole koskaan juurikaan kuorsannut, joten en voinut uskoa että minulla tuollainen vaiva olisi. Suostuin kuitenkin tutkimukseen, sillä kaikki muu oli jo selvitetty ja tutkimus tuntui viimeiseltä oljenkorreltani.”

Rita sai lääkäriltään lähetteen julkiselle puolelle unitutkimukseen. Pian selvisi, että Ritan lääkäri oli ollut oikeassa ja Ritan öitä todellakin riivasi keskivaikea uniapnea.

Diagnoosin saatuaan Rita kuvitteli saavansa uniapnean hoidossa käytettävän CPAP-laitteen käyttöönsä pian. Järkytys olikin suuri, kun selvisi että laitteen jonotusaika olisi noin neljä kuukautta. “Se tuntui aivan mahdottoman pitkältä ajalta. Olin mielestäni kärsinyt uniongelmista jo riittävän pitkän ajan.”

Rita päätti saada laitteen käyttöönsä nopeasti tavalla tai toisella. Pian hän olikin selvittänyt netistä, että laitteita olisi saatavilla myös yksityiseltä puolelta. Coronaria Uniklinikalta (entinen Korvalääkärikeskus Aino) hänellä olisi mahdollisuus joko vuokrata laite julkisen puolen jonotusajaksi tai ostaa se kokonaan itselleen saman tien. “Sain ajan Coronariaan nopeasti ja lähdin innolla ostamaan CPAP-laitetta itselleni. Ilmoitin julkiselle puolelle, että minut voi poistaa jonosta. Olin tuossa kohtaa odotellut jo aivan tarpeeksi.”

Mikä tämä olo on?

Rita otti uuden CPAP-laitteensa käyttöön heti, eikä ollut uskoa mitä seuraavaksi tulisi tapahtumaan.

“Ensimmäisenä aamuna 9-tuntisen yhtäjaksoisen unen jälkeen olin hämmentynyt. Mitä ihmettä tämä oli? Minulla oli kirkas ja levännyt olo ja tuntui kuin olisin astunut ulos usvasta, jossa olin vuosikausia elänyt. En kerta kaikkiaan voinut uskoa olotilaani, niin upealta ja erilaiselta se tuntui!”

Kun Rita oli käyttänyt CPAP-laitettaan kuukauden verran, hävisi myös häntä vaivannut lepovärinä. “Vieläkään ei ole tarkkaa käsitystä siitä, mihin värinä liittyi. Yksi mahdollisuus on että se johtui yöllisestä hapenpuutteesta. Mutta yhtä kaikki, jos oire hävisi uniapneaoireideni kanssa saman aikaisesti, niin olen tyytyväinen!”

Tutkimuksiin, mars!

Ritan muuttunut olotila ei voinut jäädä hänen läheisiltään huomaamatta. Ei myöskään sen vuoksi, että hän alkoi puhua unihäiriöstään heti diagnoosin jälkeen avoimesti. Rita myös ryhtyi passittamaan tuttaviaan unitutkimukseen.

“Uniapnea vaikuttaa olevan ihan äärettömän yleinen unihäiriö. Tuttavapiiristäni olen vinkannut tutkimukseen nelisenkymmentä ystävääni ja vain pari heistä sai siitä terveen paperit. Lisäksi tutkimuksissa mieheni ja vanhempi tyttäreni saivat diagnoosin lievästä uniapneasta, jota hoidetaan yöllä suuhun laitettavilla uniapneakiskoilla. Anopillani uniapnea oli vaikea ja äidilläni keskivaikea-asteinen.”

Uniapnean yleisyyden vuoksi Rita onkin sitä mieltä, että oman unensa laatu pitäisi jokaisen tutkituttaa säännöllisesti. “Mielestäni kaikkien yli 30-vuotiaiden olisi syytä käydä unitutkimuksessa vaikkapa viiden vuoden välein. Ei ole mitään mieltä siinä, että antaa olonsa pahentua hoitamattoman unihäiriön vuoksi sellaiseen pisteeseen, kuin itselleni kävi.”

Uniapnean hoidossa käytettävän CPAP-laitteen käyttöharjoitteluun Ritalla on myös neuvo.

“Laitteen kuuluu parantaa unesi laatua, ei heikentää sitä. Jos tuntuu, ettei maski sovi kasvoille, se vuotaa tai hengittäminen sen kanssa tuntuu hankalalta, älä missään nimessä lopeta laitteen käyttöä. Vaadi, että laitteesi säädöt tarkistetaan sinulle sopiviksi ja että saat sen käyttöön tarvittavan opastuksen. Maskeja on myös lukuisia eri malleja ja kokoja, joten jokaisen kasvoille löytyy varmasti sopiva.

Itse sain oman laitteeni perusteelliset käyttövinkit ja -ohjeet Coronarialta laitteen oston yhteydessä, ja lisäksi laitteen toimivuutta myös seurataan säännöllisillä vuosittaisilla kontrollikäynneillä. Olen aivan vakuuttunut, että laitteen kanssa oppii oikeilla neuvoilla tulemaan sinuiksi aivan jokainen. Ja sitkeys todella kannattaa – oma uneni on nyt sellaista laatua, etten halua koskaan luopua CPAP-laitteestani!”

 

 


Uniapnea vaikuttaa hoitamattomana ihmisen yleisterveyteen monella tavalla. Se myös pahenee ajan myötä, joten hoito olisi päästävä aloittamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jos päiväaikainen vireystilasi on matalalla ja tunnet jatkuvaa väsymystä siitä huolimatta, että nukut määrällisesti paljon, on tärkeää että unesi fysiologinen tila selvitetään unitutkimuksella. Coronaria Uniklinikalle pääset tutkimukseen ja hoitoon nopeasti.

Varaa unitutkimukseen päästäksesi aika ensikäynnille helposti netistä:

KATSO VAPAAT ENSIKÄYNTIAJAT

Mikäli uniapneasi on jo diagnosoitu voit aloittaa hoidon nopeasti meillä. Voit joko ostaa tai vuokrata laitteen. Laitteen ostajille voimme tarjota Coronaria-tilin, jonka avulla voit maksaa laitteen haluamasi kokoisissa erissä pidemmän ajan kuluessa.

Varaa aika hoitajalle CPAP-hoidon aloitukseen verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla numeroon 020 741 9401.

KATSO VAPAAT HOITAJAN AJAT