Uniapnea ja CPAP-hoito

Uniapnea ja CPAP-hoito

Uniapnea on unihäiriö, jossa esiintyy unen aikana hengityskatkoksia. Hengityskatkosten eli apneoiden pituus voi vaihdella kymmenestä sekunnista yli minuuttiin. Hengityskatkoksen aikana veren happipitoisuus laskee. Kun happipitoisuus on laskenut riittävän alas, aivot reagoivat, ihminen havahtuu ja vetäisee ilmaa sisään. Hengityskatkokset aiheuttavat havahtumisia sekä yöunen pirstoutumista.

Uniapnean yleisin hoitomuoto on CPAP-hoito, eli jatkuva ylipainehengityshoito. Se on keskivaikean (AHI* 16-30) ja vaikean (AHI* yli 30) uniapnean ensisijainen hoito ja saattaa tulla kyseeseen myös lievässä uniapneassa.

Suurimmalle osalle potilaista CPAP-hoito antaa erinomaisen avun taudin oireisiin. Vaikka laitehoito lähtökohtaisesti arveluttaa monia potilaita, hyvän opastuksen ja laitehoidon aikaansaamien hyödyllisten vaikutusten (vireystilan lisääntyminen, sydän- ja verisuonisairastavuusriskin pieneneminen) myötä valtaosa potilaista kokee hoidosta itselleen merkittävää hyötyä.

CPAP-laitteiden myynti ja vuokraus

Kun huoli omasta terveydestä on suuri, on diagnoosin ja hoidon aloituksen saannilla usein kiire. Terveydenhuollossa jonotusajat voivat olla paikkakunnasta riippuen pitkiä. Coronaria uniklinikalla pääset tutkimukseen viipymättä ja diagnoosin varmistuttua hoidonaloitus tehdään nopealla aikataululla.  Tai jos sinulla on jo uniapneadiagnoosi, voimme vuokrata CPAP-laitteen.

Mikäli haluat ostaa tai vuokrata CPAP-laitteen, sinun tulee varata aika hoitajalle, joka opastaa laitteen helppoon käyttöön sekä löytää juuri sinulle sopivan maskin.

Ei mikään ihme, että väsytti!

CPAP-hoidon aloituskäynnillä hoitaja tutustuttaa potilaan CPAP-laitteen käyttöön siten, että samana iltana potilas kykenee kotona aloittamaan itsenäisesti hoidon. Tärkein yksittäinen osa hoidonaloitusta on sopivan maskin sovittaminen. Kasvon muotoja ja kokoja on lukemattomia ja myös erilaisia maskivaihtoehtoja tarvitaan paljon. Kokenut CPAP-hoitajamme löytää nopeasti potilaalle parhaan vaihtoehdon. Yleensä potilaan kannattaa kokeilla sekä nenän ympärille istuvaa nenämaskia että nenä ja suun ympärille asettuvaa kokokasvomaskia. Nenämaskiin sopeutuvat potilaat kokeilevat myöhemmin vielä sierainmaskia, joka siroimpana maskeista on monen potilaan suosikkimaski.

CPAP-laitteissamme on etäseurantapalvelu. Etäseuranta on tärkeä tuki potilaalle saada apua tarvittaessa hoidon alkutaipaleella.

Uniklinikalla potilasta seurataan ja tuetaan CPAP-hoidon alettua ilmaantuneiden haasteiden mukaisesti yksilöllisesti hoitajan soitoin, vastaanotolla ja tarvittaessa myös lääkärin vastaanotolla.

Varaa aika hoitajalle CPAP-hoidon aloitukseen täältä

SIIRRY VERKKOAJANVARAUKSEEN


Tutustu hinnastoomme täällä.

 

AHI* = Hengityshäiriötä tunnissa (AHI-indeksi).
NORMAALI: alle 5 hengityshäiriötä tunnissa