Unettomuus

Unettomuus

 

Unettomuus on yleisin unihäiriö. Unettomuudessa ihmisellä on nukahtamisen vaikeutta, unessa pysymisen ongelma tai usein molemmat. Tilapäisestä unettomuudesta kärsii jopa kolmannes suomalaisista. Sen aiheuttajia ovat muun muassa stressi, traumat ja elämänmuutokset. Tilapäinen unettomuus korjaantuu muutamasta päivästä kuukauteen. Jos unettomuus on jatkunut yli kaksi kuukautta, kyse on pitkäaikaisesta unettomuudesta. Siitä kärsii 15–20 % suomalaisista aikuisista.

Toiminnallinen unettomuus

Yleisin unettomuuden muoto on toiminnallinen unettomuus. Toiminnallisessa unettomuudessa ihmisellä on sille altistavia piirteitä, kuten persoonallisuus, iltaihmisyys tai elämänhallintaongelmat. Toiminnallisen unettomuuden aktivoitumisen syinä saattavat olla muun muassa stressi, tunne-elämän kriisit, elämänmuutokset tai ympäristötekijät.

Elimellinen unihäiriö

Unettomuus saattaa aiheutua myös elimellisestä unihäiriöstä. Tällöin ihminen havahtuu hereille toistuvasti öisin ilman, että hän ymmärtää syytä heräämiselleen. Näitä elimellisiä unihäiriöitä ovat muun muassa uniapnea tai yöllinen jaksottainen raajaliikehäiriö.

Unettomuudelle on aina jokin syy

Unettomuutta saattavat aiheuttaa myös psykiatriset oireet ja sairaudet, kuten masennus-ahdistusoireet, alkoholin ja unilääkkeiden käyttö, muiden lääkkeiden sivuvaikutukset, somaattiset sairaudet sekä kiputilat. On hyvä tietää, että unettomuuden taustalla on aina jokin syy tai sairaus, joka häiritsee yöunta ja herättää nukkujan toistuvasti.

Coronaria Uniklinikalla unettomuuden ensisijainen hoitomuoto on aina lääkkeetön, ja hoito perustuu unettomuuden aiheuttajan tarkkaan tunnistamiseen. Lääkitystä voidaan tarvittaessa käyttää hoidon tukena, muttei koskaan pääasiallisena hoitomuotona.

Lue lisää unettomuudesta täältä.

Tutustu verkkovalmennukseemme

tai

Tee unitesti