Muut unihäiriöt

Muut unihäiriöt

Kroonisen väsymysoireyhtymän lisäksi on olemassa myös muita harvinaisempia unihäiriöitä, jotka heikentävät elämänlaatua. Näihin kuuluvat parasomniat sekä narkolepsia.

Parasomniat

Parasomnioilla tarkoitetaan unenaikaisia erityishäiriöitä, kuten unissakävely, yölliset kauhukohtaukset ja REM-unen käyttäytymishäiriö. Lapsilla parasomniat ovat varsin tavallisia, eivätkä ne pääsääntöisesti aiheuta toimenpiteitä. Lapsilla parasomnioita esiintyy etenkin infektioiden tai univajeen provosoimana.

Varsin usein ihmiset itse eivät tiedosta yöllistä toimintaansa. Aikuisilla parasomniat ovat harvinaisempia ja voivat aiheuttaa sosiaalisesti häiritsevää käyttäytymistä öisin, unen rakenteen rikkoutumista ja päiväväsymystä. Myös parasomniat ovat tunnistamisen jälkeen hyvin hoidettavissa.

LUE HANNAN TARINA

LUE ANNIN TARINA

Narkolepsia

Narkolepsia on harvinainen sairaus. Sen keskeinen oire on katapleksia. Katapleksiakohtauksissa tunnereaktiot aiheuttavat äkillisen lihasvoiman menetyksen ja narkolepsiapotilas voi nukahtaa tahattomasti.

Narkolepsiaa voi esiintyä myös ilman katapleksiaa, ja narkolepsiapotilailla esiintyy myös poikkeavaa päiväväsymystä. Nykykäsityksen mukaan narkolepsian aiheuttaja on aivoissa tapahtuva autoimmuunireaktio.

Narkolepsian diagnostiikka perustuu asianmukaisiin tutkimuksiin, ja sen kokonaisvaltaisessa hoidossa yhdistyvät elämäntapasuunnittelu sekä oikeanlainen lääkitys.

Tee unitesti