Levottomat jalat

Levottomat jalat

Levottomien jalkojen -oireyhtymästä kärsii 5–8 % aikuisista, mutta 99 % sitä sairastavista ihmisistä ei tiedosta oireidensa oikeaa syytä. He kuvittelevat tuntemustensa alkuperäksi esimerkiksi selkävaivat tai suonikohjut.

Levottomat jalat -oireyhtymässä raajoissa ilmenee epämiellyttäviä tuntemuksia, kuten kylmää, kuumaa, pistelyä ja puutumista (yleensä alaraajoissa, mutta mahdollisesti myös käsissä ja vartalolla), jotka aiheuttavat pakonomaisen tarpeen liikutella raajoja. Oireet ovat pahimmillaan iltaisin ja haittaavat nukkumaanmenoa.

LUE KAIN TARINA

Yöllinen jaksottainen raajaliikehäiriö

Levottomat jalat -oireyhtymään liittyy usein yöllinen jaksottainen raajaliikehäiriö. Siinä raajat liikkuvat yleensä jaksoissa symmetrisesti tietyssä rytmissä ja aiheuttavat unen rakenteen rikkoutumisen ja unesta havahtumisia. Yöllinen jaksottainen raajaliikehäiriö voi esiintyä myös itsenäisesti ilman levottomat jalat -oireyhtymää. Varsin usein ainoana oireena on tällöin päiväaikainen väsymys tai yöllinen herääminen.

Levottomat jalat -oireyhtymä ja yöllinen jaksottainen raajaliikehäiriö ovat perinnöllisiä, ja niillä on taipumus pahentua iän myötä. Sairauden tunnistamisen jälkeen hoito on tehokasta.

 

Tee unitesti