Unessa kaikki hyvin, mutta…

Asiakastarina

Unessa kaikki hyvin, mutta…

Kuvataiteilija Susanna Seriola arvostaa untaan korkealle. Luovan työn tekeminen onnistuu levänneenä paremmin ja usein hän myös siirtää kankaalle unissaan näkemiään asioita tai tunnelmia. Koska unenaikaiset tapahtumat kiinnostavat Susannaa myös lääketieteen näkökulmasta, päätti hän osallistua unitutkimukseen.

Susanna Seriola kertoo, että uni on kiinnostanut häntä aina. Se näkyy myös Susannan teoksissa, jotka tunnetaan unenomaisesta tunnelmastaan. “Monesti illalla nukkumaan mennessäni esitän alitajunnalleni toiveen, että saisin yön aikana unessa aiheen tai inspiraation maalattavaan teokseen. Hyvin usein olenkin aamulla selvillä siitä, mitä seuraavaksi lähden kankaalleni hahmottelemaan.” Unitutkimukseen Susanna osallistui silkasta uteliaisuudesta. “Nukkumisen kanssa minulla ei tietääkseni ole ollut ongelmia, mutta halusin silti varmistaa että kaikki on ok ja onko esimerkiksi iltapainotteisella päivärytmilläni vaikutusta uneni laatuun. Pienyrittäjänä en myöskään varsinaisesti kuulu työterveyden piiriin ja siksi terveystarkastuksissakaan en juuri ole rampannut viime vuosina. Tästäkin syystä ajattelin, että joitakin perustutkimuksia olisi nyt hyvä tehdä.”

Erikoisten unirutiinien perhe

Susanna kertoo olevansa iltavirkku isolla I:llä. “Olen kyllä aivan selkeästi iltaihminen. Työaikanikin sijoittuu aina iltaan ja jos pääsen maalatessani oikein ihanaan flow-tilaan, saatan löytää itseni työhuoneeltani vielä aamuyön tunteinakin.“ Aamut ovat Susannalle vastaavasti hitaampia, mutta niistäkin hän kertoo selviävänsä vapaiden työaikojensa ansiosta hyvin. “Nukun joka yö 7–9 tuntia. Heräämisaikani riippuu siitä, miten myöhään työhuoneella on edellisenä iltana mennyt. Herätyskelloa minun ei iltapainotteisen työni vuoksi tarvitse käyttää ja useimmiten herään aamulla noin kahdeksan aikoihin.”

Susannan vapaa-aika sijoittuu pääasiassa päivän valoisiin tunteihin ja ne hän käyttääkin mielellään ulkoillen. “Teen päivässä useamman lenkin koirani kanssa. Luulen, että suhteellisen aktiivinen elämäntapani on yksi osasyy siihen, että tunnen nukkuvani öisin hyvin vaikka unirytmini hieman nurinkurinen onkin.”

Siinä missä Susanna suuntaa sänkyynsä toisinaan vasta aamuyöstä, kömpii hänen miehensä vastaavasti sängystä samoja aikoja ylös. “Meidän perheessämme unirutiinit ovat kieltämättä aika erikoiset. Myös mieheni on yksityisyrittäjä, ja tekee töitä hyvin aamupainotteisesti. Työpäivänsä hän starttaa monesti siinä kohtaa, kun minä vasta vedän peiton korviin.”

Olipas se vaivatonta!

Susanna osallistui unitutkimukseen Coronaria Uniklinikalla Tampereella joulukuussa 2018. Tutkimuksen vaivattomuus tuli hänelle yllätyksenä. “Koko tutkimusprosessi sujui jotenkin hirveän helposti. Ennen tutkimukseen osallistumista sain uniklinikalta todella selkeät valmistautumisohjeet. Tutkimuslaitteiston asennus klinikalla kävi näppärästi ja sen yhteydessä minulle kerrottiin selkeästi, mitä ja miksi milläkin anturilla tutkitaan. Sen lisäksi, että klinikan henkilökunta oli selkeästi hyvin ammattitaitoista, siellä oli myös mukavan ystävällinen, lämmin ja turvallinen tunnelma.”

Tutkimusillan ja -yön Susanna vietti kotonaan. “Laitteisto ei häirinnyt olemistani oikeastaan mitenkään. Kävin illalla kevyellä koiralenkillä ja katselin leffoja. Kun alkoi nukuttaa, asetin hengityksen ilmavirtausta mittaavat viikset ohjeiden mukaan paikoilleen ja siirryin sänkyyn. Nukahdin ja nukuin tutkimusyönä mielestäni melko normaalisti. Sängyssäoloaikaa oli unirekisterin mukaan kertynyt 8 tuntia ja unessa olin siitä viettänyt 7 tuntia 20 minuuttia.”

 

Unirekisterin yllätyspaljastus

Kuukauden kuluttua tutkimuksestaan Susanna pääsi lääkäri Janne Kanerviston vastaanotolle kuulemaan tuloksiaan.

Unirekisterin mukaan Susannan unessa kaikki tärkeimmät asiat olivat hyvin. “Kaikki mitatut muuttujat olivat viitearvojen sisäpuolella. Heräilyjä minulla oli ollut tietämättäni yön aikana yllättävän paljon, mutta ne luultavasti selittyvät sillä, että tutkimuslaitteisto saattoi kuitenkin jonkin verran häiriköidä nukkumistani.” Susannan mielestä hänen heräilyjensä määrä kertoo hyvin siitä, että harvoin todellakaan itse tiedämme, mitä meille nukkumisen aikana tapahtuu. “Itse arvioin tutkimusyön aikana heränneeni 6 kertaa, todellisuudessa mikroheräilyjä olikin ollut 23 kappaletta. Sitä voi itse kuvitella nukkuvansa vaikka miten levollisesti, mutta todellisuus voikin olla aivan toisenlainen.”

Vaikka Susannan unirekisteri antoikin hänelle nukkujana “puhtaat paperit”, löytyi tutkimustuloksista kuitenkin jotain, millä saattaa olla hänen terveyteensä hyvinkin merkittävä vaikutus tulevaisuudessa. “Sydänkäyräni kertoi, että minulla oli yön aikana ollut jonkin verran lisälyöntejä. Vaikka löydös ei sinällään lääkärin mukaan huolestuttava ollutkaan, olisi hänen mukaansa lisätutkimuksia vielä hyvä tehdä. Lähisuvussani nimittäin esiintyy rytmihäiriöitä, joten tilanteen varmistaminen sydänfilmillä on siitä syystä tarpeellista. Vaikka tämä asia tulikin minulle täydellisenä yllätyksenä, olen tyytyväinen että se selvisi nyt.”

Unirekisteri kertoi myös jotain, mikä kannustaa normaalipainoista Susannaa edelleen jatkamaan terveellisiä elämäntapojaan. “Kävi ilmi, että nukun yössä yllättävän suuren ajan selälläni. Tästä ei tällä hetkellä koidu minulle vaikeuksia, mutta jos painoni lisääntyy esimerkiksi kymmenellä kilolla, voi unenaikaisen hengityksen kanssa tulla ongelmia.”

Tutki, vaikka ongelmia ei olisikaan

Susannan mielestä unitutkimus on vaivaton tapa saada yleiskuva omasta terveydestään. “Minulle on selvää, että uni on oman hyvinvointini kivijalka. Siksi halusin varmistaa, että se on minulla kunnossa, vaikka ongelmia en nukkumisessani varsinaisesti tunnistanutkaan.”

Se, että tutkimuksessa selviää myös muita perusterveyteen liittyviä äärimmäisen tärkeitä asioita, on Susannan mielestä oman terveydentilan kartoittamisen näkökulmasta hyvä asia. “Olen malliesimerkki siitä, että vaikka kaiken kuvitteleekin itse olevan kunnossa, voi jokin terveyden osa-alue silti kaivata lisää huomiota.”

 

Kiinnostaisiko sinua tutkituttaa oman unesi laatu? Varaa aika ensikäynnille tästä.