Seppo Silvennoinen

Coronaria uniklinikan henkilökunta esittäytyy:

Seppo Silvennoinen

Coronaria Uniklinikan Kuopion klinikalla sairaanhoitajana työskentelevälle Seppo Silvennoiselle palkitsevinta työssä on se hetki, kun asiakkaan uniongelmat alkavat unirekisterin analysointivaiheessa aueta. Unessa on Sepon mukaan salaperäisyyttä, jonka tutkimiseen hän ei kyllästy koskaan.

Kerro itsestäsi, millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

Valmistuin sairaanhoitajaksi vuonna 2005, jonka jälkeen työskentelin ennen Coronaria Uniklinikalle tuloani seitsemän vuotta Kuopion yliopistollisen sairaalan korva-, nenä- ja kurkkutautien vuodeosastolla. Oivauneen (nyk. Coronaria uniklinikka) tulin töihin vuonna 2012, ja minulla taitaa itse asiassa olla yrityksessämme pisin työhistoria heti Henri Tuomilehdon ja hänen vaimonsa Jennin jälkeen.

Millaista työsi on Coronaria Uniklinikalla ja mikä siinä on parasta?

Päätyöni on unirekisteröintien analysointi ja siitä myös päiväni suurimmaksi osaksi täyttyvät. Unirekisterianalysointien lisäksi hoidan myös ihan normaaleja uniklinikkatoimintaan liittyviä tehtäviä sekä toisinaan käyn myös kouluttamassa uniasioita esimerkiksi erilaisissa järjestöissä ja tapahtumissa. Kouluttaminen on yksi mieluisimmista asioista työssäni, sillä on hauskaa nähdä, miten innostuneita ihmiset unesta tuntuvat poikkeuksetta aina olevan.

Minulle on oikeastaan tullut yllätyksenä se, millaiseksi unelmatyöni muotoutui. En pidä itseäni mitenkään erityisen teknisenä ihmisenä enkä aikoinaan todellakaan kuvitellut, että tulisin viettämään työpäiviäni tietokoneen ääressä. Se, miten luovaa työtä unirekisterien analysointi on, on yllättänyt minut. Kun syy asiakkaan uniongelmiin alkaa pala palalta selviltä, se tuntuu joka kerta yhtä palkitsevalta. On myös mahtavaa saada aitiopaikalta seurata, minkälaista kehitystä potilaan tutkimuskaaren aikana tapahtuu. Kun potilaan unitutkimuksen jälkeisessä seurantamittauksessa käy ilmi, että hoitovaste on hyvä, tunnen aina suurta tyytyväisyyttä!

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Ennen Coronaria Uniklinikalle tuloani minulla ei ollut kokemusta unihäiriöiden hoidosta. Pidän hyvänä asiana sitä, että pääsin aloittamaan matkani unen maailmaan niin sanotusti puhtaalta pöydältä. Meillä on Coronaria Uniklinikalla tuore ja erittäin nykyaikainen näkemys unen tutkimuksesta ja hoidosta. Minun ei tänne töihin tullessani siis tarvinnut ensin poisoppia vanhentuneista käsityksistä vaan pääsin heti oikealle polulle. Reilussa viidessä vuodessa tietoni unesta on syventynyt merkittävästi ja olen päässyt perehtymään tähän erikoisalaan perinpohjaisesti. Hurjasta kehityksestä kertoo sekin, että neljä vuotta Coronaria Uniklinikalla työskenneltyäni tentin Italiassa Euroopan unitutkimusseuran uniteknikon pätevyyden. Ensimmäisten joukossa Suomessa.

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Mieleeni on jäänyt erityisesti reissu jonka teimme kaverini kanssa joitain vuosia sitten käsivarren Lappiin. Olimme eräänä päivänä patikoineet 30 kilometrin mittaisen siivun ja se taisi olla vähän liikaa. Olin illalla aivan puhki ja seuraavana yönä nukuin 14 tuntia. En tiedä, olivatko ne elämäni parhaat unet, mutta ainakin ne olivat supersikeät ja tulivat todellakin tarpeeseen. Seuraavana päivänä jaksoi taas akut latautuneina jatkaa matkaa.

Mikä on sinulle paras unilääke?

Koen olevani tietyllä tavalla herkkäuninen ja reagoin unella herkästi kaikenlaisiin elämässä tapahtuviin muutoksiin. Siksi teen hereillä ollessani asioita, joiden tiedän parantavan nukkumiseni laatua. Minulle parhaimpana unilääkkeenä toimivat säntillisyys ja säännöllinen elämänrytmi, eli yritän mennä joka ilta samaan aikaan nukkumaan. Oiva keino nopeuttaa nukahtamista on myös harrastaa alkuillasta sopivan raskasta liikuntaa ja ottaa illalla sänkyyn kaveriksi hyvä kirja.

Kiitos Seppo!