Petikumppani voi kuulla uniapneasi

Asiakastarina

Petikumppani voi kuulla uniapneasi

Umberto Battilana sulki vuosien ajan korvansa vaimonsa huolestuneilta kommenteilta nukkumiseensa liittyen. Onneksi kuorsaava ja katkonaisesti hengittävä mies antoi kuitenkin lopulta vaimolleen periksi ja kertoi uniongelmistaan lääkärilleen. Sen jälkeen kaikki muuttui.

Nurmijärven Klaukkalassa asuvan 55-vuotiaan Umberto Battilanan tarina on oikeastaan hyvin tyypillinen suomalaisen miehen tarina. Vuosien ajan hän kuunteli vaimonsa huolestuneita kommentteja nukkumisestaan, mutta sivuutti ne aina sitkeästi. “Ei ollut kerran tai kaksi, kun vaimoni kertoi minun yöllä kuorsanneen ja olleen hengittämättä pitkiä aikoja. Itsehän en noista tiennyt mitään, joten ehkä siksi vaimon huoli olikin niin helppo ohittaa. Siitäkin huolimatta, että lopulta uneni olivat enää 2–4 tunnin mittaisia ja väsymys päivisin aivan järjetöntä. Tilanteeni oli oikeastaan aika paradoksaalinen. En jaksanut enää valveilla ollessa tehdä juuri mitään, mutta olin samaan aikaan myös liian väsynyt nukkumaan!”

Itsepäisen Umberton onneksi koitui lopulta työterveyslääkärin rutiinitarkastus.

“Vaimoni vannotti minua tarkastukseen lähtiessäni, että kertoisin uniongelmistani lääkärille. Nyt jälkeenpäin voin todellakin sanoa, että onneksi tein niin!”

 

Satojen hengityskatkojen mies

Umberto kertoo, että työterveyslääkäri otti hänen tilanteensa heti tosissaan. “Kerroin hänelle vaimoni havaitsemat asiat. Sen, että kuorsaan äänekkäästi ja lopetan hengittämisen useita kertoja yössä pitkiksikin ajoiksi. Lääkäri katsoi kurkkuuni ja sanoi, että siellä maisema oli juuri sellainen, kuin uniapneapotilaan nielussa tyypillisesti on. Hän kirjoitti minulle lähetteen suppeaan unitutkimukseen ja kehotti varautumaan uniapneadiagnoosiin.”

Unitutkimuksen tulokset olivat Umberton mukaan karua luettavaa.

“Olin tutkimusyönä nukkunut kuusi tuntia, joiden aikana hengityskatkoksia oli ollut 477 kappaletta. Pisin niistä oli kestänyt 1,22 minuuttia!”

Umberton työterveyslääkäri piti tilannetta erittäin vakavana ja kirjoitti miehelle kiireellisen lähetteen jatkotutkimuksiin julkiselle puolelle.

Päiviä myöhemmin tilanne oli yhä ennallaan. “Odottelin aikani ja viikon päästä ajattelin, että kun kiire kerran lääkärin mukaan on, etsin itselleni sitten hoitoa muualta. Löysin netistä Coronaria Uniklinikan ja sainkin ajan Henri Tuomilehdon vastaanotolle heti seuraavaksi päiväksi.”

 

Ei yhtään liian aikaisin

Vastaanotolla Henri ja Umberto kävivät Umberton unitutkimuksen tulokset huolellisesti läpi. “Keskustelimme tilanteestani todella avoimesti ja oikeastaan vasta silloin sen vakavuus selvisi minulle. Henri kertoi, että kehoni oli äärimmäisessä hälytystilassa ja se kykeni enää oikeastaan vain huolehtimaan välttämättömimmistä perustoiminnoista. Nekin olivat tosin Henrin mukaan vaarassa, jos tilannettani ei ryhdyttäisi korjaamaan äärimmäisen nopeasti.”

Koska aikaa ei ollut enää hukattavaksi yhtään, Umberton CPAP-hoito aloitettiin saman tien. “Pääsin lääkärin vastaanotolta suoraan sairaanhoitajan CPAP-laiteperehdytykseen ja jo seuraavana yönä nukuin laitteen kanssa ensimmäisen kerran.“

Umberto kertoo olevansa ällistynyt siitä, miten nopeasti hänen olonsa alkoi kohentua hoidon käynnistyttyä.

“Nukkuminen laitteen kanssa alkoi sujua minulla heti ensimmäisestä yöstä alkaen ja jo seuraavana päivänä huomasin muutoksen yleisessä vireystilassani. Muutaman päivän jälkeen vaimoni kertoi, että kasvojeni väri oli muuttunut harmaasta normaaliksi. Pian huomasin muitakin muutoksia. Kuten sen, että työmatkoilla minua ei enää väsyttänyt liikenteessä ja jaksoin muutenkin liikkua ja mennä aivan eri tavalla kuin aikaisemmin.”

 

Käytännössä terve mies

Umberto on nyt käyttänyt CPAP-laitettaan vuoden päivät. Vuoden takaiseen verrattuna hän on tänä päivänä uusi ihminen – aivan konkreettisesti. “Kävin juuri seurantatarkastuksessa, jossa luettiin laitteeni muistikortti. Tulokset olivat sanalla sanoen häikäiseviä. Rekisterin mukaan nukun nykyään usein täysin hengityskatkoista vapaita öitä, ja korkeimmillaankin uniapneaideksini on ollut täysin terveen rajoissa, eli 1,6. Unieni mitta on myös normalisoitunut. Siinä missä uneni olivat ennen hoidon aloittamista muutaman tunnin mittaisia, nukun nykyään öisin keskimäärin 7,5 tuntia.”

Umberton elämänmuutos on nähtävillä numeroiden lisäksi muutoinkin. “Useat ystäväni ovat kyselleet minulta ihmeissään, mitä minulle on tapahtunut kun olen muuttunut niin täydellisesti. Olen heille vastannut, että olen yksinkertaisesti alkanut nukkua ja hengittää öisin!”. Umberto on omalla esimerkillään saanut aikaan sen, että muutamalla hänen tuttavallaankin on alkanut unessa uusi aika. “Kolme ystävääni on minun muutokseni nähtyään hakeutunut lääkäriin. Jokainen heistä on kävellyt sieltä CPAP-laitteen kanssa kotiin. Aion edelleen kertoa tarinaani avoimesti, sillä mielestäni kenenkään ei kuulu pilata elämäänsä huonolla nukkumisella.”

Suomalaisille miehille Umbertolla on selkeä neuvo.

“Uniongelmat ovat kovin yleisiä ja aivan todellisia. Jos vaimosi kertoo sinun kuorsaavan tai kärsivän hengityskatkoksista, ota tämä vakavasti. Itsepäisyydellä voi pahimmassa tapauksessa olla todella kohtalokkaat seuraukset!”

Kun ongelmat antavat merkkejä itsestään, ei Umberton mukaan kannata apua etsiessään jäädä aikailemaan. “Minua käsiteltiin julkisella puolella kiireellisenä tapauksena. Silti minulle tarjottiin jatkotutkimuksiin ohjaavaa seuraavaa keskusteluaikaa vasta kaksi kuukautta sen jälkeen, kun olin saanut unitutkimukseni järkyttävät tulokset. En edes halua ajatella, kuinka kauan kokonaisuudessaan olisi mennyt siihen, että lopulta olisin sitä kautta saanut tarvitsemani avun. Onneksi on olemassa myös Coronarian kaltainen toimija, jolta apua saa silloin kun sitä eniten tarvitsee!”

Huomautteleeko puolisosi sinua äänekkäästä kuorsauksesta tai hengityskatkoksista? Älä epäröi, vaan varaa aika uniklinikalle tai lähetä meille viesti, niin olemme sinuun yhteydessä:

Varaa aika ensikäynnille verkkoajanvarauksen kautta

KATSO VAPAAT AJAT

tai lähetä yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä:

[contact-form-7 404 "Not Found"]