Onnenpotkulla eroon uniongelmista

Asiakastarina

Onnenpotkulla eroon uniongelmista

Järjestimme alkuvuodesta Facebookissa kilpailun, jonka palkintona arvoimme kahdelle onnekkaimmalle ilmaisen unitutkimuksen. Kilpailu sai huikean suosion ja onnetar löysi voittajat yli tuhannen osallistujan joukosta. Yksi heistä oli Kristiina Löfström, jonka unitutkimusprosessi starttasi tiistaina 24.4. Miten Kristiinan matka kohti pirteämpää päivää alkoi? Lue juttu ja saat sen selville.

Vantaalaisen Kristiina Löfströmin jutustelua kuunnellessa tulee tunne, että unitutkimuspalkinto meni tismalleen oikeaan osoitteeseen – niin vähän hän kertoo nukkuvansa. Kristiinan mukaan on aivan normaalia, että hän saa nykyisin yössä unta kolmesta neljään tuntia, ja tätä on jatkunut kuukausia. Kristiina ei ole kuitenkaan jäänyt ongelmansa kanssa paikoilleen, vaan on lähtenyt etsimään siihen aktiivisesti apua. Epätoivo on ollut iskeä siinä kohtaa, kun avainta parempaan uneen ei ole tuntunut löytyvän mistään.

Kun ei nukuta, niin ei nukuta

Kristiina kertoo että ensimmäisen kerran hän havaitsi kärsivänsä uniongelmista ollessaan noin nelikymppinen. “Jokaisella ihmisellä on elämässään varmasti aina aika ajoin jaksoja, jolloin nukkuminen ei syystä tai toisesta onnistu. Minulla nukkumisen saattoivat saada sekaisin työmurheet tai vaikkapa huoli lasten pärjäämisestä.” Mitä tahansa vähänkin normaalista poikkeavaa elämässä tapahtui, sen Kristiina sai tuntea pyjamassaan öiseen aikaan.

Eläkkeelle jäätyään Kristiina luuli uniongelmiensa jäävän historiaan, poistuisivathan työpaineet ja lapsetkin olivat jo aikuisina muuttaneet pois kotoa. Mutta toisin kävi.

Jo useamman kuukauden ajan Kristiinan unirytmi on ollut niin kaukana normaalista kuin vain kuvitella saattaa. Hän nukahtaa useimmiten suhteellisen helposti, mutta 1,5 tunnin päästä siitä alkavat ongelmat. “Herään pienimpäänkin ääneen tai muuhun häiriötekijään ja sen jälkeen unta on turha odottaa 4–5 tuntiin. Öitäni vietänkin usein lueskelemalla olohuoneessa. Jossain kohtaa aamuyöstä palaan sänkyyn ja saan unta muutaman tunnin verran.”

Uusin käänne Kristiinan uniongelmissa on, että tällä hetkellä edes nukahtaminen illalla ei tunnu onnistuvan. “Vaikka nukkumisongelmista olen jo pidemmän aikaa kärsinytkin, olen yleensä kuitenkin onnistunut illalla saamaan unen päästä kiinni. Tällä hetkellä sekään ei enää onnistu.”

Ihan ventti zombie

Väsymys ei luonnollisestikaan ole voinut olla vaikuttamatta Kristiinan päiviin. “Olen täydellisen ventti ja tuntuu että kuljen aivan zombiena ympäriinsä. Vaikka välillä on tunne, ettei jaksaisi edes kävellä, olen silti yrittänyt pitää kiinni arkeni rutiineista, kuten kuoro- ja liikuntaharrastuksistani.”

Alkuvuodesta 2018 Kristiinalla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin hakeutua ongelmansa kanssa terveyskeskuksen päivystykseen. Koska jonot julkisella puolella ovat pitkiä, pääsi Kristiina ensivaiheessa vain päivystävän lääkärin vastaanotolle. Varsinainen tutkimusaika hänelle varattiin tulevalle heinäkuulle. “Sain ensiavuksi valvomiseeni levottomien jalkojen hoidossa käytettävää lääkettä sekä mielialalääkettä, jota käytetään myös nukkumisen helpottamiseen.” Kristiina aloitti lääkkeiden käytön mutta huomasi pian, ettei niillä ollut vaikutusta hänen päivittäiseen vireystilaansa. “Vaikka olenkin saanut öisin toisinaan paremmin nukuttua, olen silti seuraavana päivänä edelleen koko ajan väsynyt.”

Wow, mikä ajoitus!

Juuri kun Kristiina oli menettää toivonsa ongelmansa selättämisen suhteen, hän sai puhelun Oivaunesta. “Uskomatonta, mikä onnenkantamoinen – ja juuri oikeaan aikaan!”

Kristiinan unitutkimusprosessi käynnistyi vauhdikkaasti. Ensikäynti lääkäri Henri Tuomilehdon vastaanotolla Helsingissä oli tiistaina 24.5. ja unitutkimus tehtiin heti seuraavana yönä. Ensimmäiset tunnelmat Oivaunesta olivat Kristiinan mielestä kovasti positiivisia. “Sekä lääkäri että kohtaamani hoitajat olivat hyvin ammattitaitoisia. Minulle jäi ensivierailustani klinikalla todella hyvä tunnelma.” Eniten Kristiina kertoo yllättyneensä lääkärin kertomasta tiedosta, että unihäiriöitä on lähes sata erilaista ja ihmisellä voi olla niitä useampiakin päällä yhtä aikaa. “Olin tähän asti ajatellut, että uniapnea on ainoa olemassa oleva unihäiriö ja siksi myös ainoa, jota uniklinikalla ylipäätään tutkitaan.”

Tutkimusyön Kristiina nukkui omassa sängyssään. Tai no, nukkui niin hyvin kuin nyt ylipäätään osaa. “Oikeastaan tutkimusyö oli minulle aivan tavanomainen. Menin sänkyyn vähän kymmenen jälkeen illalla ja unen päästä sain kiinni noin yhdeltä yöllä. Aamulla heräsin puoli viideltä. Unta kertyi yön aikana minulle siis aivan normaalit 4,5 tuntia.”

Seuraavan kerran Kristiina tapaa lääkärin 3.5. torstaina. Silloin Henri Tuomilehto avaa hänelle tutkimusyön aikana kerätyn unidatan ja kertoo, mistä Kristiinan aamutossu puristaa. Kristiina odottaa seuraavaa lääkärikäyntiä malttamattomana. “Olen niin innoissani, sillä pian uniongelmieni syy varmasti ratkeaa. En malta odottaa, että pääsen heräämään aamuisin pirteänä!”.

Seuraamme Kristiinan matkaa kohti energisempää elämää. Seuraavassa jutussamme kerromme, mitä Henri on Kristiinan unirekisteristä saanut selville ja miten ongelmaa lähdetään hoitamaan. Pysy sinäkin matkassa!

 

Lue Kristiinan tarinan seuraava osa tästä.