Unettomuus ja muut unihäiriöt 2

Ajankohtaista

Näin Suomi nukkuu

Uniongelmat eivät suinkaan ole vain tiettyjen ihmisryhmien kiusa, vaan huono nukkuminen vaivaa huolestuttavan suurta osaa suomalaisista. Tässä jutussa kerromme, mikä unessamme eniten mättää ja mitä ongelman ratkaisemiseksi pitäisi aivan ensimmäiseksi tehdä.

Coronaria Uniklinikan Henri Tuomilehto on tutkinut suomalaisten unta jo 15 vuoden ajan. Vaikka keskustelu uniasioiden ympärillä onkin jatkuvasti vilkastumassa, ja kiinnostus unta kohtaan sitä myöden kasvamassa, ovat asiat edelleen Henrin mukaan huolestuttavan huonolla tolalla. “Unta ei edelleenkään osata arvostaa riittävästi ja tämän seuraukset meillä ovat nyt räjähtämässä käsiin. Näen päivittäin työssäni, miten korkeaa hintaa esimerkiksi yrityksissä tällä hetkellä maksetaan siitä, että työntekijöiden palautuminen ei ole kuormitukseen nähden riittävää. Toisaalta vastaanotollani käy jatkuvasti myös enemmän nuoria, joiden on hankalaa suoriutua opiskeluistaan ja muista oman elämänsä haasteista sen takia, että aikaa unelle ei anneta tarpeeksi.”

Henri Tuomilehto muistuttaa, ettei huono nukkuminen ole vain nukkujan itsensä ongelma. “Vaikka uni äärimmäisen subjektiivinen asia onkin, on se myös merkittävä aihe isommassa mittakaavassa. Ellei suomalaisten uniongelmia ryhdytä nyt kunnostamaan, alkavat vaikutukset pian näkyä radikaalilla tavalla koko kansakuntamme suorituskyvyssä ja kansantaloudessa.”

Näin Suomi nukkuu

Suomalaisten unihäiriöiden top 3

Suomalaisten yleisimmät unihäiriöt ovat unettomuus, uniapnea ja levottomat jalat. Toisin kuin yleisesti luullaan, unihäiriöt eivät ole vain yksittäisten ihmisryhmien ongelma, vaan niitä esiintyy ajoittain aivan kaikilla. Esimerkiksi uniapneaa todetaan Henri Tuomilehdon mukaan laajasti muillakin, kuin vain ylipainoisilla kuorsaavilla miehillä. “Globaalisti arvioisin, että uniapneasta kärsii tällä hetkellä 8–15 % aikuisväestöstä. Vaikka ylipaino onkin suurin yksittäinen riskitekijä tämän unihäiriön puhkeamiseen, esiintyy uniapneaa siitä huolimatta myös aivan normaalipainoisilla ihmisillä – niin naisilla kuin miehilläkin. Itse asiassa, naiset ottavat uniapneatilastoissa miehiä hyvällä harppauksella kiinni vaihdevuosien lähestyessä.”

Unettomuus on suomalaisten yleisin unihäiriö, ja siitä kärsii arviolta 10–15 % väestöstä. Vaikea-asteisena unettomuutta esiintyy näistä 10 %:lla. Tätäkin unihäiriötä todetaan aivan kaikenikäisillä ja kaikenkokoisilla ihmisillä. “Oikeastaan ainoa unettomuuspotilaita yhdistävä tekijä on, että hyvin usein he ovat pedantteja, tunnollisia tyyppejä, jotka haluavat suoriutua elämästään mahdollisimman hyvin arvosanoin. Kun valveaikaan fokus on vahvasti suoriutumisessa, eivät aivot oikein yölläkään tahdo rauhoittua syvään, palauttavaan uneen.”

Levottomat jalat oireyhtymää esiintyy 5–10 %:lla suomalaisista ja se on unihäiriöistä selvästi periytyvin. Tämä on vaiva, joka seuraa ihmistä usein kehdosta hautaan, ja monesti sen olemassa oloon totutaankin niin, että lopulta potilaan on hankala hahmottaa, mitkä tuntemukset ovat normaaleja ja mitkä eivät. “Levottomista jaloista aletaan usein kärsiä jo varhain lapsuudessa, jolloin ne tuntuvat mm. kasvukipuina. Ongelma pahenee iän myötä ja vanhuusiällä ollaan monesti jo tilanteessa, jossa jalkoja voi olla hankalaa pitää paikoillaan puoltakaan tuntia. Pahimmillaan levottomat jalat rajoittaa ihmisen elämää niin, että omia menojaankin alkaa suunnitella sen mukaan, miten kauan arvioi voivansa istua aloillaan.”

Ei ole suinkaan niin, että unihäiriöt alkaisivat häiriköidä nukkumista vasta vanhuuden lähestyessä tai elämän muuttuessa stressaavaksi. “Unihäiriöt ovat kaikenikäisten vitsaus. Nuoret ja työikäiset kärsivät hyvin usein unettomuudesta ja viivästyneestä unirytmistä. Vanhuusiässä puolestaan levottomat jalat keikkuvat unihäiriöiden esiintymislistan kärjessä. Uniongelmaisella esiintyy myös monesti usean eri unihäiriön yhdistelmää, eli pahimmillaan nukkumista voi hankaloittaa monikin asia samanaikaisesti.”

Ryhtiä suomalaiset!

Henri Tuomilehdon mukaan suurin suomalaisten uneen liittyvä ongelma on arvostuksen puute.

“Me suomalaiset olemme kovin suorituskeskeistä kansaa. Uhraamme paljon sen eteen, että menestymme työssämme ja opiskeluissamme mahdollisimman hyvin. Tämän lisäksi hamuamme elämältä paljon muutakin ja haluamme ottaa vapaa-ajasta kaiken irti. Se itsessään ei ole väärin, mutta jos suoritamme elämää unesta ja siten palautumisesta tinkimällä, olemme täysin hakoteillä. Aivan jokaisen suomalaisen olisi hyvä pysähtyä hetkeksi peilin eteen ja kysyä itseltään, miten minulla oikein menee ja paljonko annan palautumiselleni jokaisesta vuorokaudestani aikaa. Kyse on arvokeskustelusta. Koska uni on koko hengissä selviämisen perusta, olisi sen löydyttävä jokaisella ihmisellä arvoasteikon korkeimmalta sijalta elämäntilanteesta riippumatta.”

Kasvava kiinnostus uniasioihin on synnyttänyt myös erilaisia ei-toivottuja lieveilmiöitä.

“Uni on nyt monissa keskusteluissa tapetilla ja tämä on tuonut markkinoille paljon toimijoita, jotka lupaavat uniongelmien hoituvan kuntoon jos jonkinlaisilla vippaskonsteilla. Epätoivoisena väsynyt ihminen tietysti helposti lähteekin kokeilemaan kaikkia mahdollisia keinoja, ja joskus jopa voi luulla saavansa niistä ongelmaansa avun. Tosiasia kuitenkin on, että uni on fysiologiaa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos unessa on pitkäaikainen ongelma, ihmisellä on lääketieteellistä hoitoa vaativa fysiologinen vaiva. Kyse on sairaudesta, johon potilas tarvitsee lääkärin apua. Meidän olisikin ymmärrettävä, että silloin apu ei löydy taikakeinoista vaan unen tutkimisesta ja diagnosoitujen häiriöiden syynmukaisen lääketieteellisen hoidon aloittamisesta.”

Näin Suomi nukkuu 1

Tuhansia unihäiriöistä kärsiviä potilaita uransa aikana hoitanut Henri Tuomilehto ei anna suomalaisten nukkumiselle edes välttävälle tasolle yltävää yleisarvosanaa.

“Arvioisin, että suomalaiset ovat nukkujina tällä hetkellä kutosen luokkaa. Jokainen voi itse miettiä, mitä tämä tarkoittaa paitsi yksilön, myös kansallisen suorituskykymme kannalta. Tai miten paljon potentiaaliamme jää käyttämättä, kun pyöritämme elämäämme vajaatehoilla.”

 

Missä kunnossa sinun unesi on? Selvitä se unitutkimuksella, varaamalla aika ensikäynnille täältä.