Miksi ihmeessä uni ei virkistä?

Asiakastarina

Miksi ihmeessä uni ei virkistä?

Vanhempi konstaapeli Mari Bergström kertoo tehneensä aina paljon töitä nukkumisensa eteen. Terveellisestä ruokavaliosta, säännöllisestä liikunnasta ja päivärytmin kuntoonlaitosta huolimatta hänen unessaan on kuitenkin ollut ongelmia vuosikausien ajan.

Järvenpäässä asuva 44-vuotias Mari Bergström vaikuttaisi ensisilmäyksellä olevan terveyden perikuva. Hymyilevä ja iloisen oloinen nainen kertoo päiviensä täyttyvän poliisintyön lisäksi monipuolisesta liikunnasta, seksuaaliterapeuttiopinnoista ja kokkailukokeiluista. Tärkeintä Marille hänen elämässään ovat hänen viisi lastaan sekä kolmivuotias lapsenlapsensa, jotka tuovat omalta osaltaan vauhtia ja sisältöä hänen päiviinsä.

Aina Mari ei kuitenkaan ole tuntenut oloaan yhtä energiseksi. Itse asiassa, hän kertoo kamppailleensa yövalvomisten ja väsyneiden päivien kanssa lähes puolet elämästään.

Lainvalvoja, joka ei nukkunut vapaallakaan

Mari kertoo huomanneensa ongelmia unessaan jo opiskeluaikoinaan.

“Aloitin opinnot Poliisikoulussa vuonna 2001. Kouluaikoina kärsin ajoittain nukahtamisvaikeuksista ja katkonaisista yöunista. Huonon nukkumisen jaksot kestivät yleensä joitakin viikkoja ja sitten saattoi jonkin aikaa mennä paremmin. Kunnes uniongelmat palasivat jälleen.”

Ensimmäisen vuosikymmenensä työelämässä Mari toimi kenttäpoliisina valvonta- ja hälytyssektorin tehtävissä. Vaikka Mari piti työstään paljon, huomasi hän jossain vaiheessa siinä myös varjopuolia.

“Työni oli kolmivuorotyötä. Olin ollut huono nukkuja jo ennen työelämään astumista ja tilanne paheni entisestään päivärytmin muuttuessa epäsäännölliseksi. Esimerkiksi yövuorojen jälkeen nukkuminen oli minulle käytännössä mahdotonta. Kun vuoroni päättyi kuuden-seitsemän aikaan aamulla, yritin tehdä kaiken unen näkökulmasta oikein. Menin töistä suoraan kotiin, söin, kävin suihkussa ja olin sängyssä jo tunnin päästä työvuoron loppumisesta. Nukahdin kyllä nopeasti, mutta heräsin usein viimeistään muutaman tunnin kuluttua enkä saanut enää unta.”

Levon riittämättömyys toi Marin arkeen monia ei-toivottuja asioita.

“Olin koko ajan todella huonolla tuulella, en sietänyt ärsykkeitä enkä jaksanut oikein mitään arjen normaaleja askareita. Myös liikunnan harrastaminen muuttui haasteelliseksi, koska voimani olivat koko ajan vähissä. Tämä oli minulle rankka paikka, sillä olen aina rakastanut liikkumista.”

Lopulta Mari tunsi, että palautuminen työvuoroista kävi liian raskaaksi. Hän ryhtyi selvittelemään vaihtoehtoja työnkuvansa muuttamiseksi ja onneksi asiat lähtivätkin järjestymään.

“Pääsin aluksi työnkierron kautta väliaikaisesti mukaan rikoksia paljastavaan kenttätoimintaan, jossa tehtiin pelkkiä päivävuoroja. Myöhemmin minulle avautui mahdollisuus siirtyä kuolemansyyntutkintaan, jonka puitteissa pääsin pysyvästi päivätyön pariin.”

Vuorokausirytmin säännöllistyminen toi selkeitä parannuksia Marin nukkumiseen, mutta kaikki ei silti asettunut vieläkään uomiinsa.

“Vaikka nukkumiseni kohenikin huomattavasti, oli moni iso asia vieläkin pielessä. Heräilin edelleen säännöllisesti aamuyöllä ja valvottujen öiden jälkeen olo oli aina seuraavina päivinä ponneton ja nuutunut.”

Mari kertoo vierailleensa työterveyslääkärin pakeilla uniasioiden tiimoilta säännöllisesti viiden vuoden ajan.

“Perustutkimuksissa minusta ei koskaan löytynyt mitään vikaa ja vastaanotolta lähdin aina joko uni- tai masennuslääkeresepti taskussa. Lopulta olin aika epätoivoinen. Lääkkeillä en tahtonut tilannettani lähteä laastaroimaan, sillä tuntui etteivät ne lopulta ratkaisisi pohjimmaista ongelmaani.”

Mitä, onko joku paneutunut uneen ihan tosissaan?

Mari yritti itse aktiivisesti etsiä apua ongelmaansa ja syksyllä 2018 Google ohjasi hänet Coronaria Uniklinikan sivuille.

“Mietin että wow, onko joku ihan oikeasti keskittynyt pelkästään unen tutkimiseen ja unihäiriöiden korjaamiseen! Olin havainnosta innoissani ja päätin lähteä selvittämään, löytyisikö minullekin tätä kautta apua.”

Mari pääsi unitutkimukseen nopeasti ja jo muutaman viikon kuluttua tutkimusyöstä hänelle oli selvinnyt, mikä hänen unessaan oli ollut vialla. Unirekisteri kertoi jotain, minkä Mari oli osannut jo itsekin aavistaa, mutta sisälsi se ison yllätyksenkin.

“Unitutkimukseni paljasti, että kärsin herkkäunisuudesta. Tämä ei minulle sinällään ollut uutinen, sillä tiesinhän itsekin viettäväni aamuöitä usein valveilla. Täydellisenä yllätyksenä tuli sen sijaan, että minulla on myös keskivaikea levottomat jalat -unihäiriö. Tätä en olisi itse koskaan osannut tulla ajatelleeksi.”

Marin unirekisteriin oli taltioitunut ongelmia sekä alku- että loppuyön aikana.

“Tutkimusyönä nukahdin ja vajosin syvään uneen normaalia nopeammin. Se kertoo siitä, että kärsin univajeesta, eli todella aivan oikeasti olin huonolaatuisen uneni takia kovasti väsynyt. Heti alkuyöstä untani häiritsi kaksi vilkasta raajojen liikuttelujaksoa ja aamuyöstä puolestaan uni muuttui kevyeksi ja katkonaiseksi.”

Sen lisäksi, että Mari sai unitutkimuksen avulla selvyyden unensa todellisesta tilasta, sai hän lääkäri Tuomas Toropaiselta myös ohjeet unihäiriöidensä selättämiseen.

“Herkkäunisuuden hoitoon sain neuvoksi jatkaa edelleen säännöllistä elämänrytmiäni pienellä muutoksella. Jatkossa sijoitan iltaan entistä tuhdimman aterian ja parannan siten nukkumiseni edellytyksiä. Lisäksi tuen nukahtamista melatoniinilla. Levottomia jalkoja hoidetaan nyt alkuvaiheessa rautalisällä, ja tarvittaessa jatkossa myös dopamiinilääkityksellä.”

Muista, että unen kuuluu virkistää!

Mari kertoo olevansa yllättynyt siitä, millaisia asioita unesta tutkimuksen avulla voidaan saada selville. Myös se, miten pienillä asioilla iso ongelma voidaan parhaassa tapauksessa ratkaista, on hänestä vaikuttavaa.

“Minä kärsin uniongelmista 20 vuotta elämästäni. Toisen unihäiriöni olemassaolosta minulla oli aavistuksia ja toisesta en olisi ikinä päässyt selvyyteen ilman tutkimusta. Olen onnellinen, että en tuhlannut enää toista kahtakymmentä vuotta elämästäni vajaatehoilla tahkoamiseen. Varsinkin kun uneni on korjattavissa niinkin pienillä asioilla kuin säännöllisillä rutiineilla, melatoniinilla ja rauta- tai dopamiinilääkityksellä.”

Niille, jotka miettivät unitutkimuksen tarpeellisuutta, Marilla on hyvä vinkki.

“Unen kuuluu virkistää. Jos et saa nukuttua tai pitkistäkin yöunista huolimatta koet itsesi päivällä väsyneeksi, on aivan selvää että unesi on tutkimisen tarpeessa. Muutenkin on hyvä miettiä sitä, mitkä asiat ovat itselle elämässä tärkeimpiä. Minun mielestäni parempaa panostamisen kohdetta ei ole, kuin oma energisyys ja vireystila. Kun voit hyvin, se heijastuu myös kaikkeen ympärilläsi.”


Miten sinä nukut ja palaudut? Se selviää unitutkimuksella. Kaikki alkaa ensikäynnistä, varaa aika verkkoajanvarauksen kautta:

KATSO VAPAAT AJAT

tai lähetä yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä:

[contact-form-7 404 "Not Found"]