Lääkäreille

Joka viides suomalainen kärsii pitkäaikaisesta unihäiriöstä (THL 2014). Pitkäaikaisesta huonosta nukkumisesta on kyse, kun tilapäinen uniongelma tai väsymys toistuu usein tai jatkuu yli kaksi kuukautta. Pitkäkestoisessa unihäiriössä on kyse lääketieteellisestä ongelmasta, jolloin ongelman ratkaisu täytyy perustua syyn selvittämiseen. Aivan kuten muidenkin unihäiriöiden, myös unettomuuden hoidossa hoito-ohjelman määrittely perustuu aina huolelliseen unitutkimukseen. Tällöin lääkäri tietää mitä hän hoitaa ja ennen kaikkea pystyy kertomaan potilaalleen mikä tätä vaivaa.

Huomioitavaa on, että unihäiriössä ei välttämättä pääoireena ole huono nukkuminen vaan usein päiväaikainen vireystilan ja toimintakyvyn heikkeneminen, kuten muistiongelmat sekä tarkkaavaisuuden ja aloitteellisuuden puute. Kiireinen elämänrytmi, kova työtahti sekä muuttuneet elintavat ovat merkittäviä tekijöitä unihäiriöiden synnyssä. Unihäiriöitä on erilaisia, ja ihmisellä voi olla samanaikaisesti useita unihäiriöitä. Tällä hetkellä unihäiriöt luokitellaan yleisyydeltään jo kansansairauksiksi ja potilaiden määrä lisääntyy koko ajan.

Hyvälaatuinen, virkistävä uni on tärkein palautumisen lähde.

Videolla unilääkäri Henri Tuomilehto kertoo aiheesta Uni on fysiologiaa.

 

Katso myös:

Miten unta tutkitaan?

Lääkäreille 2

Miten laajaan unitutkimukseen pääsee?

Lääkäreille

Lyhyesti unihäiriöistä

Lääkäreille 1

Miten lääkärinä hyödyt unitutkimuksesta?

Lääkäreille 2

 

 

 

Haluatko kuulla lisää tai haluatko esimerkiksi työyhteisöllesi lisää unitietoutta? Ole hyvä ja laita viestiä osoitteeseen uniklinikka(at)coronaria.fi niin olemme sinuun yhteydessä.