Oivauni on nyt
Coronaria Uniklinikka.

Kuorsaus on usein muutakin kuin pelkkä meluhaitta

Kuukauden teema

Kuorsaus on usein muutakin kuin pelkkä meluhaitta

Kuorsaus on erittäin yleinen vaiva, jota esiintyy usein etenkin keski-iän kynnyksellä ja sen ylittämisen jälkeen. Sen lisäksi, että kuorsaus järisyttää makuuhuoneen rauhaa, se voi olla myös oire uniongelmista joihin olisi syytä suhtautua vakavasti. Miten kuorsausta kannattaa lähteä hoitamaan? Sen saat selville lukemalla tämän jutun.

Lähes jokainen meistä kuorsaa joskus. Esimerkiksi pitkäksi venähtäneiden illanviettojen jälkeisinä aamuina voi normaalisti hiljainen nukkujakin saada kuulla kuorsanneensa yöllä äänekkäästi. Vastoin yleistä oletusta kuorsaus ei katso sukupuolta. Naisilla kuorsausta esiintyy lähes yhtä yleisesti kuin miehilläkin.

Kuorsausääni syntyy, kun hengitysilma jää pyörimään hengitysteiden ahtaisiin osiin ja pehmeä suulaki alkaa värähdellä ilmavirran vaikutuksesta. Toisinaan hengitystiet voivat olla kuorsaajalla luontaisesti ahtaat, mutta hyvin usein ahtaus on itse aiheutettua. Esimerkiksi ylipaino edesauttaa kaulan alueen rasvakudoksen lisääntymistä ja siten ahtauttaa nielua. Tupakointi puolestaan turvottaa hengitysteiden limakalvoja, jolloin ilmankulku nenässä ja nielussa häiriintyy.

Oikeassa marssijärjestyksessä kohti makuuhuoneen rauhaa

Kuorsaukseen löytyy useita erilaisia hoitokeinoja. Apua vaivaan on kuitenkin tärkeää osata lähteä etsimään oikeassa järjestyksessä. Markkinoilla on kymmeniä erilaisia tuotteita, joiden luvataan hiljentävän makuuhuoneen yölliset desibelit silmänräpäyksessä. Ennen kuin investoi kuorsaustyynyyn, kuorsauskiskoon tai moottorisänkyyn, kannattaa selvittää, mistä kuorsaus pohjimmiltaan johtuu. Etenkin silloin, kun kuorsaaminen on jatkuvaa ja siihen liittyy hengityskatkoja, on varmistettava ettei kyse ole uniapnean oireesta. Uniapneaa esiintyy noin 20 %:lla kuorsaajista ja hoitamattomana tämä unihäiriö vain pahenee vuosien myötä. Uniapneaan on syytä suhtautua vakavasti, sillä sen myötä riski myös esimerkiksi diabeteksen tai sydän- ja verisuonisairauksien puhkeamiseen kasvaa oleellisesti.

Kun on varmistettu, ettei kuorsaamisen takana ole fysiologista sairautta, on vaivan ensisijainen hoitomuoto omien elämäntapojen kuntoonlaittaminen. Jos tämäkään ei auta, voi apua lähteä etsimään erilaisista markkinoilla olevista kuorsaustuotteista.

Tee unitesti

Suu auki kuorsauksesta!

Kuorsaus itsessään ei ole kuorsaajalle haitallista, vaan enemmänkin yöllisistä sinfonioista voi kärsiä hänen lähipiirinsä. Eniten kuorsaajaa vaivaakin usein syyllisyys siitä, että hän omalla nukkumisellaan häiriköi muiden unta.

On hyvä muistaa, että kukaan ei kuorsaa tahallaan ja siksi aiheesta olisikin hyvä puhua aina hyvässä ja rakentavassa hengessä. Aiheen välttely voi johtaa siihen, että pahimmillaan samassa vuoteessa yrittää nukkua kaksi ihmistä, joiden kummankin energiat ovat meluisien öiden takia jatkuvasti myös päivisin poissa.

Joskus harkinnan arvoinen ratkaisu unirauhan palauttamiseksi voi olla esimerkiksi korvatulppien käyttäminen tai jos mahdollista, nukkuminen eri huoneissa. Monelle erillään nukkuminen voi olla alkuun vieras ajatus, sillä sen saatetaan ajatella tarkoittavan parisuhteen hiipumista. Mutta entä jos asia olisikin lopulta aivan toisin? Voisiko pariskunnan keskinäinen yhteispeli sujuakin paremmin jos sen osapuolet olisivat päiväaikaan energisiä, virkeitä ja hyvin levänneitä?

Unitutkimus on kuorsaajan helppo henkivakuutus

Unitutkimus on vaivattomin ja nopein tapa selvittää luotettavasti, mistä kuorsaus johtuu ja sulkea pois uniapnean mahdollisuus sen takana. Tutkimusyön jälkeen potilaalle rakennetaan tarvittaessa räätälöity, syynmukainen hoito-ohjelma, jolla varmistetaan että levollisemmat yöt pääsevät alkamaan samantien.

Oivaunen unitutkimuksia tehdään tällä hetkellä Helsingissä, Tampereella ja Kuopiossa. Ajan unitutkimukseen varaat kätevästi muutamalla klikkauksella täältä. Tervetuloa aloittamaan energisempi elämä jo tänään!

 

Epäiletkö unihäiriötä?

Tee unitesti