Kun liike ei lakkaa edes yöllä

Asiakastarina

Kun liike ei lakkaa edes yöllä

Kai Kantanen on aina elänyt aktiivista elämää ja myös nauttinut vauhdikkaasta elämäntavastaan. Mutta siinä vaiheessa kun liikettä alkoi olla liikaa myös öisin, oli aika puhaltaa peli poikki. Kai tiesi, että ilman levollista yötä ei voisi olla aktiivista päivää.

Haastatteluhetkellä juuri Etelä-Korean olympialaisista työmatkalta kotiutunut Kai kertoo urheilun olleen tärkeä ja jokapäiväinen osa hänen elämäänsä aina. Lajeikseen Kai listaa muun muassa hiihdon, laskettelun, crossfitin, triathlonin ja maastopyöräilyn. Osaa näistä hän on harrastanut myös kilpaurheilutasolla. Lukuisten urheiluharrastusten lisäksi 49-vuotiasta Kaita pitävät kiireisenä kolme teini-ikäistä lasta sekä työ Suomen maajohtajana norjalaisella urheiluvaatevalmistaja Helly-Hansenilla.

Elämä mullistuu ja unet häviävät

Kai kohtasi elämässään ison muutoksen neljä vuotta sitten kun hänen avioliittonsa tuli tiensä päähän. Samoihin aikoihin kun Kain elämässä myllersi ja mullistuksen tuulet puhalsivat kovilla boforeilla, Kai huomasi myös nukkumisessaan alkavan tapahtua huolestuttavia muutoksia.

“Olen aina ollut hieman huono nukkumaan, mutta avioeroni aikoihin huomasin että ongelmani alkoivat kärjistyä.” Kai kertoo että vaikka hän oli aikaisemminkin kärsinyt toisinaan levottomista öistä ja väsyneistä aamuista, hänen jaksamisensa joutui nyt todelliselle koetukselle. “Tunsin nukkumaan mennessä pohkeissani ja alaraajoissani särkyä, joka hankaloitti nukahtamista. Heräilin öisin monta kertaa ja pahimmillaan nukuin vain 1-2 tuntia yössä. Lopulta olin niin väsynyt, että päätin lähteä hakemaan apua työterveyslääkäriltä.”

Kuten niin kovin usein tapahtuu, myös Kai sai heti kättelyssä uniongelmiinsa hoidoksi nukahtamis- ja unilääkkeet. “Söin lääkkeitä jonkin aikaa, mutta huomasin hyvin pian, että minun uniongelmani eivät pillereillä ratkeaisi. Olin kemiallisesti nukutun yön jälkeen päivisin aina aivan yhtä väsynyt ja sekaisin, kuin olisin ollut ilman lääkkeitäkin. Päätin, että ongelmaani on löydyttävä toisenlainen ratkaisu.”

Kai kamppaili ongelmansa kanssa yksin lähes neljä vuotta ennen kuin apu tuli yllättäen eteen.

“Olen aina ollut kiinnostunut siitä, miten urheilusuorituksista palautumista voi parantaa erilaisilla tavoilla ja olen tutkinut tätä aihetta omatoimisesti paljon. Syksyllä 2017 törmäsin elintapalääkäri Vilho Aholan aihetta käsittelevään luentoon ja päätin mennä kuuntelemaan mitä Vilholla olisi aiheesta sanottavaa. Tämä oli tapahtuma, josta paranemisprosessini yllättäen käynnistyi.”

Luennon jälkeen Kai varasi ajan Vilho Aholan vastaanotolle. “Vilhon tietämys uneen liittyvistä asioista sai minut ajattelemaan, että ehkä hänellä saattaisi olla vastauksia myös minun nukkumispulmiini.”

 

Aktiivisen miehen aktiivinen uniongelma

Kai kertoo, että hänen huonosti nukkumisensa syy alkoi valjeta jo ensimmäisellä lääkärikäynnillä.

“Vilho piti oireideni perusteella hyvin todennäköisenä sitä, että ongelmani liittyisi levottomat jalat -oireyhtymään. Diagnoosiin päätettiin lähteä hakemaan varmistus unitutkimuksella.”

Unitutkimus toteutettiin marraskuussa 2017 ja sen tulokset alleviivasivat ennakkoepäilyt oikeiksi. “Minulla todettiin vaikea-asteinen raajojen liikehäiriö”, Kai kertoo. “Ongelmani oli jopa poikkeuksellisen hankala. Siinä missä levottomat jalat -oireyhtymässä raajojen liikehäiriöitä esiintyy usein vain nukkumaan mennessä, minun jaloissani riitti liikettä tasaisesti läpi yön. Tutkimusyön aikana liikehäiriö oli taltioitunut mittaustuloksiin jopa 400 kertaa.”

Kun Kain unihäiriö oli tuotu päivänvaloon, siihen voitiin määrätä myös oikeanlainen hoito. “Sain vaivaani lääkkeet. Ne alkoivat tepsiä heti.”

 

Hyvä, parempi, paras päivä

Haastattelun aikaan Kai on käyttänyt lääkitystä levottomiin jalkoihinsa kolmen kuukauden ajan. “On aivan uskomatonta, että kärsin huonosta nukkumisesta vuosikausia ja nyt vaivani on poistunut vain muutamassa kuukaudessa.”

Saamastaan lääkityksestä Kailla on pelkästään positiivista sanottavaa. “Minkäänlaisia sivuvaikutuksia ei ole, paitsi tietenkin se, että oloni on nyt energisempi ja elämänlaatuni huomattavasti parempi kuin ennen.” Lääkityksensä ohella Kai hoitaa unihäiriötään elämällä normaalia elämäänsä, eli liikkumalla paljon, syömällä terveellisesti ja huolehtimalla säännöllisestä uni-valverytmistä.

Miten levollisemmat yöt sitten ovat käytännössä vaikuttaneet aktiivisen Kain päiviin?

“Ero entiseen on kuin yöllä ja päivällä. Silloin kun nukuin huonosti, tuntui että henkinen sytytyslankani oli jatkuvasti lyhyellä. Nyt mieliala on tasainen ja suoriudun paljon paremmin kaikilla elämäni osa-alueilla, oli kyseessä sitten työ, urheilu tai teini-ikäisten lasten kasvattaminen.”

Parempi nukkuminen on myös tuonut Kain päiviin lisää aktiivisia tunteja. “Olen aina mennyt iltaisin suurin piirtein samoihin aikoihin, eli noin kymmenen-yhdentoista aikaan nukkumaan ja herännyt arkisin noin seitsemän aikoihin. Silloin kun unihäiriöni jylläsi pahimmillaan, yritin aina viikonloppuisin hoitaa univajettani pois nukkumalla myöhään. Nyt kun uneni on joka yö laadukasta, herään viikonloppuisinkin ilman kelloa viimeistään kahdeksalta. Se on loistavaa, sillä nykyään ehdin vapaapäivinäni tekemään asioita paljon enemmän kuin aikaisemmin.”

Kai ei epäröi hetkeäkään kun häneltä kysytään kenen kannattaisi osallistua unitutkimukseen. “Kaikkien, jotka vähänkään kärsivät nukahtamis- tai nukkumisongelmista! Lääkkeillä ongelmia ei missään tapauksessa kannata jäädä hoitamaan, sillä ne tehoavat vain oireisiin, eivät ongelman todelliseen syyhyn. Miksi tuhlata yhtään ylimääräistä yötä huonosti nukkumiseen tai yhtään ylimääräistä päivää vähillä energioilla elämiseen, kun avun voi saada näin nopeasti ja vaivattomasti!”


Miten sinä nukut ja palaudut?

Varaa aika ensikäynnille verkkoajanvarauksen kautta

KATSO VAPAAT AJAT

tai lähetä yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä:

[contact-form-7 404 "Not Found"]