Hyvä uni kuuluu kaiken ikäisille

Asiakastarina

Hyvä uni kuuluu kaiken ikäisille

Juhani Mustamon tie kohti unitutkimusta meinasi tyssätä heti alkuunsa. Hänen tilannettaan julkisella puolella tutkinut lääkäri nimittäin totesi, ettei iäkkään miehen elämänlaatu enää tässä vaiheessa paljonkaan nukkumisen ansiosta paranisi. Onneksi sattuma kuitenkin puuttui peliin.

Nilsiäläinen Juhani Mustamo on ehtinyt 82-vuotisen elämänsä aikana hengästyttävän paljon.

“Työurani tein liikemaailmassa ja eläkkeelle jäin 20 vuotta sitten energiayhtiö Savon Voiman toimitusjohtajan tehtävistä. Vapaa-ajallani olen harrastanut liikuntaa aktiivisesti ja ihan ikämieheksi asti laskin slalomia kilpaa. Myös musiikki on ollut minulle rakas harrastus ja vireämpinä vuosinani muun muassa soitin trumpettia Juantehtaan Soittajissa.”

Ikä on kuitenkin rauhoittanut Juhanin tahtia.

“Kovasti varovaisemmaksi sitä tässä viime vuosina on tullut. Vauhtilajit ovat saaneet jäädä ja tätä nykyä minulle mieluisin harrastus on lukeminen.”

Juhani tietää, että ikääntyminen itsessään verottaa päiväaikaista jaksamista. Siksi hän halusi varmistaa, että edellytykset mahdollisimman energiseen elämään olisivat kunnossa ainakin niiltä osin, joihin hän itse vielä voi vaikuttaa.

“Näin varttuneella iällä on vaikea sanoa, mistä kaikista asioista päiväaikainen uupumus johtuu, mutta olen ymmärtänyt, että unen laadulla on jaksamiseen valtava merkitys. Oman uneni tilannetta halusin lähteä selvittämään siksi, että vaimoni on huomautellut minun kuorsaavan öisin. Joskus vuosia sitten myös nukahdin liikenteessä rattiin, mutta havahduin onnekseni siinä vaiheessa kun olin ajautumassa kaistalta ulos.”

Muutama mutka matkassa

Juhani Mustamon tie kohti pirteämpiä päiviä ei alkanut mallikkaimmalla mahdollisella tavalla.

“Syytä kuorsaukseeni lähdin etsimään aivan ensimmäiseksi Nilsiän terveyskeskuslääkärin vastaanotolta. Hän sanoi olevansa valmis kirjoittamaan minulle lähetteen unitutkimukseen, kunhan olisi ensin konsultoinut aiheesta keuhkolääkäriä. Toiveikkaana jäinkin sitten odottelemaan ohjeita tutkimukseen hakeutumiseksi.”

Kaikki ei kuitenkaan mennyt odotetulla tavalla.

“Jonkin ajan päästä sain Kuopion yliopistollisesta keskussairaalasta puhelun. Minulle kerrottiin, ettei uneni tutkiminen enää tässä iässä oleellisesti parantaisi elämänlaatuani. Sen kuultuani en ollut ihan varma olisiko minun pitänyt itkeä vai nauraa! Mietinkin, että jos kerran minun elämänlaadullani ei enää ole merkitystä, niin eikös sitten vaimoani pitäisi ajatella? Hänen jaksamiseensahan se minun kuorsaukseni vaikutti oleellisesti myös!”

Onnekas sattuma puuttui kuitenkin jonkin ajan kuluttua peliin.

“Vaimoni käy Nilsiän kylätuvalla käsityöpiirissä. Siellä erään talon emäntä oli sitten kerran kertonut, että hänen miehellään oli todettu uniapnea. Miehen unihäiriö oli löydetty Coronaria Uniklinikan suorittamassa unitutkimuksessa ja sitä kautta hänelle oli saatu apu. Tästä innostuneena minäkin päätin olla Coronariaan yhteydessä.”

Empimättä avun äärelle

Coronarian Kuopion uniklinikalla Juhani pääsi keskustelemaan uniasioistaan psykiatrian erikoislääkäri Antti Lepolan vastaanotolla. Unitutkimuksen jälkeen kävi ilmi, että syy Juhanin kuorsaukseen löytyi uniapneasta.

“Minun uniapneani oli tutkimuksen mukaan keskivaikea. Diagnoosi ei sinällään tullut yllätyksenä, sillä vaimoni oli kertonut minulla esiintyvän kuorsaamisen lisäksi öisin myös jopa minuutin mittaisia hengityskatkoksia.”

Hoidon aloittamista Juhani ei empinyt hetkeäkään.

“Antti Lepola kertoi minulle vastaanotolla perusteellisesti, millaisia seurauksia hoitamattomalla uniapnealla voisi olla. Näistä mieleeni jäivät erityisesti unihäiriön vaikutukset sydämen toimintaan. Kyllä minulle oli aivan heti selvää se, että lähtisin kokeilemaan CPAP-hoitoa saman tien. Laitteen toiminta tuntui järkeenkäyvältä ja halusinhan ennen kaikkea, että tilanteeni paranee. En yleensäkään ole taipuvainen hanakasti epäilemään asioita, varsinkaan silloin kun olen asiantuntijoiden kanssa tekemisissä.”

Juhani sai Coronariasta matkaansa CPAP-laitteen muutaman viikon kokeilujaksoa varten.

“Lääkäri sanoi, että voisi laittaa Kuopion yliopistolliseen sairaalaan viestin oman laitteen saamiseksi sitä kautta. Kun kuulin, että laitteen jonotusaika saattaisi olla kolmekin kuukautta, totesin, että näillä asioilla en enää halua lähteä leikkimään. Kuukausien odottelu ei enää tässä vaiheessa tulisi kyseeseen ja siksi ostin oman laitteeni Coronarialta.”

Oikealla asenteella kohti levollisempia öitä

CPAP-laitteen käyttö vaati Juhanin mukaan ensi alkuun jonkin verran totuttelua.

“Tässä iässä kaikenlaisten uusien asioiden opettelu tuntuu hieman vastenmieliseltä, oli sitten kyseessä vaikkapa kuulolaitteen tai tällaisen ylipainehengityslaitteen käyttö. Olin kuitenkin päättänyt, että tulen laitteen kanssa sinuiksi ja noin kuukauden harjoittelun jälkeen nukkuminen sen avustuksella alkoikin luonnistua. Minulla käytössä toimii parhaiten nenämaski, mutta myös suumaskia olen käyttänyt silloin kun uusi nenämaski on ollut tilauksessa.”

Juhani on nukkunut CPAP-laitteensa kanssa nyt kolme vuotta.

“Kun elämänkalenteri on näin iltapäivän puolella, sitä on hyväksyttävä erilaisten vaivojen läsnäolo omassa elämässään. Olen kuitenkin sitä mieltä, että niidenkin kanssa on paremmat mahdollisuudet tulla toimeen, kun yrittää pitää perusasioista, kuten nukkumisensa laadusta huolta. Sen lisäksi, että kuorsaamiseni häiritsi vaimoani, häiritsi se minuakin. Kyllä minä koen, että elämänlaatuni on parantunut CPAP-hoidon aloittamisen jälkeen. Tässä iässä sitä jo laskee monenkin hankinnan kohdalla, kannattaako enää lähteä investoimaan. Paremman nukkumisen mahdollistaminen on kuitenkin ollut sellainen hanke, jonka olen kokenut hyvinkin tarpeelliseksi. Asiat voisivat olla tässä kohtaa paljon huonomminkin, jos uni olisi jätetty retuperälle.”


Miten oman unesi laita on? Oletko päivisin väsynyt?

Unitutkimus on ainoa tapa päästä selvyyteen unen kokonaisvaltaisesta tilasta. Se on myös ainoa keino löytää mahdollisille unihäiriöille toimiva syynmukainen hoitomuoto. Varaa aika uneen perehtyneen lääkärin ensikäynnille täältä:

SIIRRY VERKKOAJANVARAUKSEEN >>