Ei mikään ihme, että väsytti! 1

Asiakastarina

Ei mikään ihme, että väsytti!

Facebook-kisamme voittajan Kristina Löfströmin matka kohti energisempää elämää jatkuu. Torstaina 3.5. Kristina kävi Oivaunen Helsingin klinikalla Henri Tuomilehdon vastaanotolla kuulemassa, mitä hänen unitutkimusdatastaan paljastui…

Hankalista univaikeuksista koko alkuvuoden kärsinyt Kristina on ollut jo menettää toivonsa sen suhteen, että hänen nukkumisongelmiinsa voisi löytyä apua. Ensimmäisen lääkärikäynnin ja unitutkimuksen jälkeen Kristinassa kuitenkin syttyi varovainen toivonkipinä siitä, että ehkä hyvin nukutut yöt voisivat vielä jonain päivänä olla hänellekin todellisuutta. Kristina kertoo odottaneensa innostuneen jännittyneenä torstain lääkärikäyntiä ja unitutkimuksensa tuloksia.

Ei yhtä, kahta, vaan kolme…

Kristina uumoili ennen unitutkimukseen osallistumistaan, että jotakin normaalista poikkeavaa tuloksista varmaankin löytyisi. “Olen oikeastaan jo nelikymppisestä asti nukkunut aika ajoin huonosti. Uniongelmat ovat korostuneet aina silloin, kun elämässä on ollut ylimääräistä stressiä syystä tai toisesta. Alkuvuodesta 2018 alkoi tuntua siltä, että en nuku enää sitäkään vähää mitä joskus aikaisempina valvomisjaksoinani olin saanut nukuttua. Ajattelin, että jospa minä vaan olen tavallista herkempi heräilijä.”

Ja kyllä, herkkäunisuus olikin unihäiriö, josta unitutkimusdata paljasti Kristinan kärsivän. Mutta sen lisäksi Kristinan unirekisteri kertoi, että naisen unta haittasivat myös levottomat jalat -oireyhtymä sekä vaikea-asteinen uniapnea.

Levottomat jalat -diagnoosi ei suuresti yllättänyt Kristinaa, sillä hän on jo aikaisemminkin käyttänyt tämän vaivan hoitoon lääkettä. Uniapnea sen sijaan tuli naiselle täydellisenä yllätyksenä. “Uniapnea? Mitä ihmettä! Olen aina pitänyt uniapneaa vain raavaiden, lujaa kuorsaavien miesten vaivana. Minä sen sijaan en ole omien, tai kumppanini havaintojen mukaan koskaan juurikaan kuorsannut, saati kärsinyt yön aikaisista hengityskatkoksista. Miten tämä voi olla mahdollista?”

Kristina siis luuli uniapnean olevan pelkästään miesten ongelma, eikä hän varmasti ole luulonsa kanssa yksin. Vasten yleistä mielikuvaa, uniapnea on sekä miesten että naisten unihäiriö ja tällä hetkellä siitä kärsii noin 250 000 – 300 000 suomalaista. Virallisten lukujen lisäksi uniapneaa sairastaa varmasti suuri joukko muitakin ihmisiä, sillä tämän unihäiriön olemassaolosta ei potilas itse tiedä usein mitään. Päinvastoin, hän saattaa kuvitella omaavansa poikkeuksellisen hyvät unenlahjat, sillä uni tulee iltaisin usein ennen kuin kunnolla ehtii edes peiton alle. Tosi asiassa nopea nukahtaminen kertookin siitä, että uniapnean heikentämä unenlaatu on saanut aikaan jatkuvan univajeen, minkä ansiosta uniapneapotilas on usein iltaisin poikkeuksellisen väsynyt.

Täsmähoidolla kohti parempaa päivää

Hyvin usein unitutkimuksissa käy ilmi, että tutkittava kärsii Kristinan tavoin useammasta unihäiriöstä samanaikaisesti. Vaikka tieto unihäiriöiden olemassa olosta saattaakin ensi alkuun huolestuttaa, ei hätä ole tämänmoinen. Unihäiriöt ovat nimittäin useimmiten erittäin hyvin hoidettavissa ja hoitoon hakeutuneet, aikaisemmin unihäiriöiden kanssa öitään kukkuneet raportoivatkin hyvin usein elämänlaatunsa parantuneen huomattavasti hoidon aloittamisen jälkeen.

Kristina sai kolmeen unihäiriöönsä kuhunkin Henri Tuomilehdolta täsmällisen hoitosuunnitelman. Uniapneaa lähdetään hoitamaan CPAP-ylipainelaitteella, jonka Kristina sai käyttöönsä heti lääkärikäyntiä seuraavana päivänä. “Hieman jännittää, miten nukkuminen laitteen kanssa tulee onnistumaan. Mutta senhän näkee sitten. Henri kehotti minua lähtemään kokeiluun päättäväisellä ja sinnikkäällä mielellä. Aion asennoitua asiaan nyt siten, että laitteesta tulee minulle paras unikaverini enkä aio luovuttaa, vaikka heti ensimmäisinä öinä ei nukkuminen kunnolla onnistuisikaan.”

Levottomien jalkojen hoitoon Kristina sai uuden lääkkeen. Lisäksi hänelle määrättiin rautakuuri sekä melatoniinia. Herkkäunisuutta lähdetään selättämään uusilla päivärutiineilla. “Eniten minun pitää tulevaisuudessa kiinnittää huomiota siihen, millainen ruokarytmini on. On tärkeää, että syön päivällä kevyesti ja säännöllisesti. Isoin yllätys oli se, että unenlaadun parantamisen kannalta päivän tärkein ateria tulee syödä illalla viimeiseksi ennen nukkumaanmenoa. Olemme aikaisemmin nauttineet päivällisen mieheni kanssa alkuillasta aina viiden ja seitsemän välillä, mutta nyt siirrämme sen iltayhdeksään.” Ateriarytmin lisäksi Kristina kertoo Henrin painottaneen myös illan rauhoittamista mukaville asioille. “Tästä eteenpäin suljen puhelimen ja tietokoneen viimeistään iltayhdeksältä ja rauhoitan illan uneen valmistautumiselle.”

Huh, mikä helpotus

Päällimmäinen Kristinan tunnelmista tällä hetkellä on helpotus. “Vaikka uniapneadiagnoosi ensin oudoksuttikin, olen silti todella iloinen että asia tuli nyt esiin. Unitutkimusdatani mukaan elimistössäni olivat asiat unihäiriöideni takia aivan päin prinkkalaa. Esimerkiksi verenpaineeni, joka on aina ollut täysin normaaleissa lukemissa, huiteli tutkimuksen aikana ihan omissa sfääreissään. Lääkärin mukaan korkea verenpaine johtuu juuri siitä, että uneni on niin häiriöistä eikä keho pääse palautumaan yöllä kuten sen pitäisi. Kyllähän minua mietityttää myös se, mitä olisi tapahtunut jos olisin vielä pitkäänkin kärsinyt aivojen yöllisestä happivajeesta, jota uniapnean aiheuttamat hengityskatkokset saavat aikaan.”

Kristinan tarina on hyvä muistutus siitä, että jos unessaan vähänkään epäilee olevan vikaa, kannattaa asia tutkituttaa. Unihäiriöinen harvoin itse tiedostaa että unenlaadussa on huomauttamista, mutta jos vireystila on jatkuvasti päiväaikaan alhainen, voi syy löytyä huonosti nukutuista öistä ja riittämättömästä palautumisesta.

Jatkamme Kristinan kanssa edelleen matkaa kohti pirteämpiä päiviä ja kyselemme häneltä kuulumisia seuraavan kerran kuukauden kuluttua, hänen käytyään Oivaunessa seurantakäynnillä. Miten Kristinan elämä on siihen mennessä muuttunut? Pysy mukana ja saat sen selville!

Epäiletkö unihäiriötä? Tee unitesti täällä.

Lue Kristiinan tarinan ensimmäinen osa täältä.

Lue Kristiinan tarinan viimeinen osa täältä.