Anne Hillamaa

Anne Hillamaa

Terve Anne, kerro hieman itsestäsi, millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

Olen Tarton yliopistosta valmistunut yleislääkäri. Olen tulevaisuudessa erikoistumassa keuhkosairauksiin ja allergologiaan. Ennen lääkärin opintoja tein töitä ravinto- ja voimaharjoitteluvalmennuksen parissa, joten terveyden parantaminen elintapojen kautta on lähellä sydäntä. Lääkärinä olen työskennellyt muun muassa terveyskeskuksissa sekä sisätautien ja keuhkosairauksien parissa sairaalassa.

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Uni vie noin kolmasosan vuorokaudestamme ja vaikuttaa terveyteemme huikealla tavalla. Tämän tunnistaa etenkin silloin, kun unen kanssa on ongelmia. Olen aina ollut kiinnostunut elintapa- ja unilääketieteestä. Valitettavasti näihin alueisiin ei lääkärienkään koulutuksessa juuri panosteta, vaikka juuri perusasioita korjaamalla usein saataisiin parhaat tulokset. Hektisessä arjessa ei riittävän levon ja palautumisen merkitystä voi korostaa liikaa.

Millaista työsi on Coronaria Uniklinikalla ja mikä siinä on parasta?

Jo valmentajana työskennellessäni näin, miten paljon uneen panostaminen voi parantaa ihmisen terveyttä, suorituskykyä ja hyvinvointia. Lääkärinä minulla on tähän nyt vielä paremmat työkalut käytössäni. Unilääketiede on äärimmäisen mielenkiintoista ja antoisaa, ja olen saanut ilon olla mukana monen potilaan onnistumistarinassa.

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Kotona! On ilo vetää pimennysverhot kiinni, mennä nukkumaan omaan hyvään sänkyyn ja sulkea ulkomaailma pois korvatulpilla ja unimaskilla.

Mikä on sinulle paras unilääke?

Riittävä liikunta on olennaista, jotta uni tulee hyvin illalla. Tanssin, treenaan salilla ja liikun luonnossa koiran kanssa. Herkkäunisena minulle on myös tärkeää rauhoittua illalla ja sulkea kaikki ruudut riittävän ajoissa. Erilaiset mindfulness- ja meditaatioharjoitukset auttavat sekä arjen stressinhallinnassa että illan rentoutumisessa.

Kiitos Anne haastattelusta!

Varaa aika Annelle >>

Jenni Tahkola

Jenni Tahkola

Terve Jenni, kerro hieman itsestäsi, millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

Koulutukseltani olen keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri ja väittelin vuonna 2008 tohtoriksi Oulun yliopistosta lääketieteellisen biokemian alalta. Olen työskennellyt aikaisemmin julkisella puolella Oulun yliopistollisessa sairaalassa ja Oulaskankaalla keuhkoklinikalla.

Julkisella puolella keuhkoklinikalla hoidetaan uniapneaa, joten olen diagnosoinut ja hoitanut uniapneapotilaita paljon ja minulla on siten pitkä kokemus uniapneahoidosta. Vahvuuteni on hengitykseen liittyvien unihäiriöiden hoito.

 

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Erikoistuminen keuhkosairauksiin on tuonut kokemusta unihäiriöiden hoidosta ja sai kiinnostumaan asiasta.

 

Millaista työsi on Coronaria Uniklinikalla ja mikä siinä on parasta?

Kliinisessä työssä ja ylipäätään lääkärin työssä parasta on potilaan kohtaaminen ja niin se on Coronaria Uniklinikallakin. Olen tullut innoissaan töihin ja miettinyt aina työpäivän jälkeen, milloin on seuraava päivä.

Ehdottomasti tämän paikan etu on nopea hoitoon pääsy. Esimerkiksi uniapneataudin hoidossa hoito voidaan aloittaa heti. Pystymme reagoimaan tilanteisiin nopeasti ja jopa välittömästi. Käytössä on myös hyvät laitteet.

 

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Kotona omassa sängyssä urheilullisen päivän ja hyvän ravinnon jälkeen.

 

Mikä on sinulle paras unilääke?

Liikunta.

 

Kiitos Jenni haastattelusta.

Mika Salonen

Mika Salonen

Terve Mika, kerro hieman itsestäsi, millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

Sain lääkärin paperit vuonna 1997, eli minulla on yli 20 vuotta työkokemusta kaiken kaikkiaan.

Työterveyslääkärinä olen työskennellyt useissa eri paikoissa ja työterveyshuollon erikoislääkäri olen ollut vuodesta 2012, myös kouluttajalääkärinä. Olen työskennellyt myös yleis- ja urheilulääkärinä. Muun muassa koripallon SM-sarjan joukkueen lääkärinä toimin 10 vuotta.

 

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Minulla itselläni on vaikea-asteinen uniapnea ja silloin kun sain diagnoosin, aihe alkoi kiinnostaa ja halusin levittää tietoa uniapneasta. Olen muun muassa ollut mukana videoprojektissa, jossa kerrotaan uniapneasta. > katso video täällä.

 

Millaista työsi on Coronaria Uniklinikalla ja mikä siinä on parasta?

Tosiaan ammatillisesti heräsi tuolloin kiinnostus unihäiriöihin ja tänä vuonna minulle avautui mahdollisuus lähteä mukaan Coronaria Uniklinikkaan.

Hirvittävän mielenkiintoista on ollut paneutua uniongelmiin ja etsiä niihin ratkaisuja. Parhaimmillaan tämä on erittäin palkitsevaa työtä. Toimivan hoidon etsiminen on yhteinen projekti potilaan kanssa.

 

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Parhaat unet tulevat valoisuudesta huolimatta mökillä jonain ei liian lämpimänä kesäyönä, kun on ovi auki ulos ja sisään kuuluu luonnonääniä. Nukun toisaalta hyvin joka paikassa.

 

Mikä on sinulle paras unilääke?

Liikunta ja urheilu. Harrastan kilpakuntoilua: sisäsoutua ja -pyöräilyä. Olen mukana tänä vuonna myös Team Rynkeby – God Morgon -pyöräilyprojektissa eli pyöräilen Pariisin ensi kesänä. Tarkoitus on auttaa vakavasti sairaita lapsia. Samalla tarkoitus on päästä lähemmäksi sitä kuntoa, jossa olin ennen kuin uniapnea oli pahimmillaan ja ennen kuin pääsin hoidon piiriin.

 

Kiitos haastattelusta Mika!

Mika pitää vastaanottoa  Coronaria Uniklinikalla Seinäjoella. Voit varata ajan ensikäynnille verkkoajanvarauksemme kautta. Tervetuloa uniklinikalle!

Janne Liinavirta

Janne Liinavirta

Terve Janne, kerro hieman itsestäsi, millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

Olen viittä vaille valmis työterveyshuollon erikoislääkäri. Olen työskennellyt lääkärinä erilaisissa työpaikoissa ja -ympäristöissä: terveyskeskuslääkärinä, tk-sairaalan osastonlääkärinä, fysiatrian polilla, psykiatrian akuutti- ja kuntoutusosastoilla, sisätautiosastolla, Puolustusvoimissa sotilasvirassa Lahden varuskunnan terveysaseman päällikkölääkärinä, UNIFIL-operaatiossa Libanonissa suomalais-irlantilaisen pataljoonan päällikkölääkärinä (SMO, senior medical officer) ja viimeiset viisi vuotta Lahden Terveystalossa työterveyshuoltoon erikoistuvana lääkärinä.

Päivätöiden ohessa olen toiminut 10 vuoden ajan Veikkausliigajoukkue FC Lahden joukkuelääkärinä. Lisäksi hoidan alueellamme eri kamppalulajitapahtumien lääkintävalmiuksia.

 

Millaista työsi on Coronaria Uniklinikalla ja mikä siinä on parasta?

Työni uniklinikalla on erinomaisen mielenkiintoista, motivoivaa ja palkitsevaa. Parasta tässä työssä on usein aikaan saatu kokonaisvaltainen positiivinen vaikutus ihmisten jokapäiväiseen hyvinvointiin. Uni on elämästämme lähes kolmasosa ja siten aiheena äärimmäisen mielenkiintoinen.

 

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Ei ehkä kovin yllättäen: oma unihäiriö. Minulla on keskivaikea uniapnea ja on todennäköistä, että se on ollut jo vuosia. Kun aloin pohtia voisiko minulla olla uniapnea hakeuduin työterveyteen tutkimukseen. En malttanut odottaa CPAP-laitetta julkiselta sektorilta, joten hain laitteen huhtikuussa Coronaria Uniklinikalta.

Hoidolla on ollut dramaattinen vaikutus elämänlaatuuni. CPAP on poistanut sumuverhon pääni ympäriltä.

 

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Teltassa metsässä. Aina silloin tällöin edelleen, ja varsinkin armeija-aikana sitä tuli harrastettua paljon.

 

Mikä on sinulle paras unilääke?

Päiväaikainen fyysinen aktiivisuus yhdistettynä sopivaan ruokailurytmiin. Olen nyt 43-vuotias ja neljänkympin korvilla aloin miettiä omaa terveyttäni ja elämäntapojani. Ruokavalio on siistiytynyt entisestään ja liikuntamäärä lisääntynyt. Liikuntamuodoista polkujuoksu on kesälajien ykkönen ja talvella sisäsoutu.

 

Kiitos haastattelusta Janne!

Janne pitää vastaanottoa torstaisin Coronaria Uniklinikalla Lahdessa. Voit varata ajan ensikäynnille verkkoajanvarauksemme kautta. Tervetuloa uniklinikalle!

Seppo Silvennoinen

Seppo Silvennoinen

Coronaria Uniklinikan Kuopion klinikalla sairaanhoitajana työskentelevälle Seppo Silvennoiselle palkitsevinta työssä on se hetki, kun asiakkaan uniongelmat alkavat unirekisterin analysointivaiheessa aueta. Unessa on Sepon mukaan salaperäisyyttä, jonka tutkimiseen hän ei kyllästy koskaan.

Kerro itsestäsi, millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

Valmistuin sairaanhoitajaksi vuonna 2005, jonka jälkeen työskentelin ennen Coronaria Uniklinikalle tuloani seitsemän vuotta Kuopion yliopistollisen sairaalan korva-, nenä- ja kurkkutautien vuodeosastolla. Oivauneen (nyk. Coronaria uniklinikka) tulin töihin vuonna 2012, ja minulla taitaa itse asiassa olla yrityksessämme pisin työhistoria heti Henri Tuomilehdon ja hänen vaimonsa Jennin jälkeen.

Millaista työsi on Coronaria Uniklinikalla ja mikä siinä on parasta?

Päätyöni on unirekisteröintien analysointi ja siitä myös päiväni suurimmaksi osaksi täyttyvät. Unirekisterianalysointien lisäksi hoidan myös ihan normaaleja uniklinikkatoimintaan liittyviä tehtäviä sekä toisinaan käyn myös kouluttamassa uniasioita esimerkiksi erilaisissa järjestöissä ja tapahtumissa. Kouluttaminen on yksi mieluisimmista asioista työssäni, sillä on hauskaa nähdä, miten innostuneita ihmiset unesta tuntuvat poikkeuksetta aina olevan.

Minulle on oikeastaan tullut yllätyksenä se, millaiseksi unelmatyöni muotoutui. En pidä itseäni mitenkään erityisen teknisenä ihmisenä enkä aikoinaan todellakaan kuvitellut, että tulisin viettämään työpäiviäni tietokoneen ääressä. Se, miten luovaa työtä unirekisterien analysointi on, on yllättänyt minut. Kun syy asiakkaan uniongelmiin alkaa pala palalta selviltä, se tuntuu joka kerta yhtä palkitsevalta. On myös mahtavaa saada aitiopaikalta seurata, minkälaista kehitystä potilaan tutkimuskaaren aikana tapahtuu. Kun potilaan unitutkimuksen jälkeisessä seurantamittauksessa käy ilmi, että hoitovaste on hyvä, tunnen aina suurta tyytyväisyyttä!

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Ennen Coronaria Uniklinikalle tuloani minulla ei ollut kokemusta unihäiriöiden hoidosta. Pidän hyvänä asiana sitä, että pääsin aloittamaan matkani unen maailmaan niin sanotusti puhtaalta pöydältä. Meillä on Coronaria Uniklinikalla tuore ja erittäin nykyaikainen näkemys unen tutkimuksesta ja hoidosta. Minun ei tänne töihin tullessani siis tarvinnut ensin poisoppia vanhentuneista käsityksistä vaan pääsin heti oikealle polulle. Reilussa viidessä vuodessa tietoni unesta on syventynyt merkittävästi ja olen päässyt perehtymään tähän erikoisalaan perinpohjaisesti. Hurjasta kehityksestä kertoo sekin, että neljä vuotta Coronaria Uniklinikalla työskenneltyäni tentin Italiassa Euroopan unitutkimusseuran uniteknikon pätevyyden. Ensimmäisten joukossa Suomessa.

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Mieleeni on jäänyt erityisesti reissu jonka teimme kaverini kanssa joitain vuosia sitten käsivarren Lappiin. Olimme eräänä päivänä patikoineet 30 kilometrin mittaisen siivun ja se taisi olla vähän liikaa. Olin illalla aivan puhki ja seuraavana yönä nukuin 14 tuntia. En tiedä, olivatko ne elämäni parhaat unet, mutta ainakin ne olivat supersikeät ja tulivat todellakin tarpeeseen. Seuraavana päivänä jaksoi taas akut latautuneina jatkaa matkaa.

Mikä on sinulle paras unilääke?

Koen olevani tietyllä tavalla herkkäuninen ja reagoin unella herkästi kaikenlaisiin elämässä tapahtuviin muutoksiin. Siksi teen hereillä ollessani asioita, joiden tiedän parantavan nukkumiseni laatua. Minulle parhaimpana unilääkkeenä toimivat säntillisyys ja säännöllinen elämänrytmi, eli yritän mennä joka ilta samaan aikaan nukkumaan. Oiva keino nopeuttaa nukahtamista on myös harrastaa alkuillasta sopivan raskasta liikuntaa ja ottaa illalla sänkyyn kaveriksi hyvä kirja.

Kiitos Seppo!

Samuli Välimäki

Samuli Välimäki

Sairaanhoitaja Samuli Välimäki huomasi opiskeluaikoinaan, että unella on valtava merkitys ihmisten hyvinvointiin. Työ Coronaria Uniklinikalla on Samulille mielekästä juuri siksi, että hän saa olla kaikkia ihmisiä koskettavan tärkeän asian kanssa tekemisissä.

Kerro itsestäsi, millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

Olen koulutukseltani sairaanhoitaja ja minulla on myös Euroopan unitutkimusseuran uniteknikon pätevyys. Olin ensimmäisiä uniteknikon pätevyyden suorittaneita Suomessa. Ennen Coronaria Uniklinikalle tuloani työskentelin Tampereen Yliopistollisen sairaalan unilaboratoriossa viisi vuotta, joista kaksi olin tiiminvetäjänä.

Millaista työsi on Coronaria Uniklinikalla ja mikä siinä on parasta?

Coronaria Uniklinikalla olen erikoistunut unitutkimuksiin ja uniapneaan. Toimin myös tutkimuskoordinaattorina lääketutkimuksissa. Olen erityisen kiinnostunut uniapneasta ja vastaan klinikallamme esimerkiksi uniapneahoitojen aloituksista.

Tehtäviini kuuluu myös unitutkimusten laadunvalvonta. Laadukkaasti toteutettu tutkimus helpottaa lääkärin työtä potilaan sairauden diagnosointivaiheessa.

Coronaria Uniklinikka on paras työpaikka, missä olen koskaan ollut. Kaikki työkaverini ovat alalla pitkään työskennelleitä unen asiantuntijoita ja on hienoa saada tehdä töitä sellaisen asian parissa, mikä koskettaa kaikkia ihmisiä. Työn mielenkiintoisuutta lisää entisestään se, että unen hoito ja tutkimus ovat aiheina vielä varsin uusia.

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Käytännön hoitotyössä havaitsin, että lähes kaikkiin sairauksiin oli olemassa tarkat toimintaohjeet, lääkkeet ja terapiahoidot, mutta unesta ei puhuttu mitään. Unen hoitoon oli ainoastaan lääkkeet, mutta syytä uniongelmiin ei tutkittu. Kiinnostuin aiheesta ja päätin hakeutua tekemään töitä sen parissa.

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Kyllä oma sänky on maailmassa paras paikka nukkumiseen.

Mikä on sinulle paras unilääke?

Menen nukkumaan joka ilta samaan aikaan, oli sitten arki tai pyhä. Illalla nautin tukevan iltapalan, koetan välttää tietokoneen ja puhelimen käyttöä sekä rauhoitan illan muutenkin kaikelta sellaiselta, mikä kokemukseni mukaan valvottaa minua. Lukeminen toimii minulle hyvänä unilääkkeenä. Etenkin historialliset elämänkerrat ja romaanit rauhoittavat mielen mukavasti uneen.

Kiitos Samuli!

Miia Jansson

Miia Jansson

Miia Jansson on tuorein vahvistus Coronaria Uniklinikan huipputiimissä. Marraskuussa Coronaria Uniklinikalla työskentelyn aloittaneen Miian intohimona on auttaa asiakkaitaan kokonaisvaltaisesti. Itsekin herkkäunisuudesta kärsivä Miia tietää, että myös useiden unihäiriöiden hoitoon vastaus löytyy kokonaisvaltaisuudesta. Laadukkaan levon edellytys on, että elämä on isossa kuvassa tasapainossa.

 

Moi Miia, kiva että liityit joukkoomme! Kerro vähän taustoistasi, millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

 

Valmistuin lääketieteen lisensiaatiksi Tampereen yliopistosta vuonna 2003 ja yleislääketieteen erikoislääkäriksi vuonna 2013. Työurani alkuvuodet työskentelin julkisella puolella terveyskeskuslääkärinä ja erikoistumiseen kuuluvat jaksot suoritin sairaalassa, joista pisimpään lastenpsykiatrialla. Viimeiset reilu viisi vuotta olen toiminut päätoimisena yksityislääkärinä hoitaen kaikenikäisiä yksityislääkärin potilaita ja työterveyshuollon asiakkaita.

Millaista työsi on Coronaria Uniklinikalla ja mikä siinä on parasta?

 

Intohimoni on auttaa ja hoitaa ihmisiä kokonaisvaltaisesti huomioiden jokaisen asiakkaani yksilöllinen elämäntilanne ja elämäntavat. Uskon, että työni Coronaria Uniklinikalla tulee antamaan minulle tähän erittäin innostavan ja mielenkiintoisen mahdollisuuden. Onhan uni kuitenkin äärimmäisen merkittävässä roolissa ihmisen hyvinvointia ajatellen.

 

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

 

Valitsin aikoinaan yleislääketieteen erikoistumisalakseni juurikin siksi, että ihmisten kokonaisvaltainen auttaminen on minulle sydämen asia. Koulutukseni ja työkokemukseni myötä olen huomannut, kuinka tärkeä elämänlaadun ja terveyden osa-alue uni on. Toisaalta olen myös laittanut merkille, kuinka usein unen merkitys unohdetaan ja sitä aliarvioidaan. Unihäiriöiden hoidossa on siis todellakin vielä isossa kuvassa paljon parantamisen varaa. Coronaria Uniklinikan toimintamallissa asiakkaan unihäiriön syy selvitetään unitutkimuksen sekä yksilöllisen arvion perusteella, ja hoito räätälöidään tutkimustulosten pohjalta syynmukaisesti. Tämä on oikea tapa hoitaa asiakkaan ongelmaa. Se myös antaa minulle mahdollisuuden päästä auttamaan ihmisiä tavalla, joka parantaa heidän elämänlaatuaan oleellisesti.

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

 

Silloin kun olemme kaikki perheenjäsenet yhdessä joko kotona tai mökillä, pään alla on oma tyyny ja korvien yli vedettynä oma peitto, nukuttaa kaikista makeimmin.

 

Mikä on sinulle paras unilääke? 

 

Olen herkkäuninen ja  omalla kohdallanikin huomannut säännöllisten ja terveellisten elämäntapojen merkityksen unen laadulle. Työn ja vapaa-ajan sopiva suhde on unen kannalta tärkeää. Vapaa-ajalla minulle rakkaita harrastuksia ovat crossfit-treenit, ratsastus ja hevostallilla puuhastelu sekä metsälenkit koirien kanssa. Nämä kaikki yhdessä säännöllisen ja iltaan painottuvan ruokailun ja viileän makuuhuoneen kanssa luovat parhaat edellytykset hyville yöunille.

 

Kiitos juttutuokiosta Miia!

Janne Kanervisto

Janne Kanervisto

Coronaria Uniklinikalla on töissä yksi huipputyyppi lisää kun yleislääketieteen erikoislääkäri Janne Kanervisto hyppäsi remmiin marraskuun alussa. Elintapalääketieteestä kiinnostunut Janne odotti innolla starttiaan Coronaria Uniklinikalla, sillä se antaa hänelle mahdollisuuden päästä tekemään käytännön työtä suuren kiinnostuksenkohteensa, unen, parissa.

Moi Janne! Kerro vähän taustoistasi, koulutuksestasi ja työkokemuksestasi?

Valmistuin aikoinaan Tampereen Yliopistosta, koulutukseltani olen yleislääketieteen erikoislääkäri. 15-vuotisen työhistoriani aikana olen tehnyt töitä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla ja nähnyt kummankin puolen ominaispiirteet. Tällä hetkellä asun Hämeenlinnassa ja sieltä käsin tulen ajelemaan Coronaria Uniklinikan Tampereen toimipisteeseen pitämään vastaanottoa.

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Kokemus yleislääkärinä on avannut silmiäni siihen, miten paljon ihminen pystyy omilla elintavoillaan ja niiden muutoksilla vaikuttamaan omaan terveyteensä. Viimeisen viiden vuoden aikana kiinnostukseni elintapalääketieteeseen liittyviin asioihin on kasvanut jatkuvasti. Esimerkiksi Oivaunella työskentelevän yleislääkäri Vilho Aholan osaaminen ja paneutuminen aiheeseen ovat inspiroineet minua kouluttautumaan aiheessa syvällisemmin. Unilääketiede on todella mielenkiintoinen maailma ja omassa työssäni olen käytännössä nähnyt sen, miten valtava rooli unella on ihmisen kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa.

 

Mitä odotat työltäsi Coronaria Uniklinikalla?

Olen jo useita vuosia omassa työssäni kiinnittänyt huomiota potilaiden nukkumiseen ja Coronaria Uniklinikalla työskentely antaa tähän aivan uudella tavalla työkaluja ja vaikuttamismahdollisuuksia. Tulen pitämään Coronaria Uniklinikalla vastaanottoa marraskuusta lähtien kerran viikossa. Odotan innolla sitä, että pääsen perehtymään potilaideni ongelmiin ja kohtaamaan heitä ajan kanssa. Tiedän, että unen kunnostus voi parantaa potilaan elämänlaatua merkittävästi ja on innostavaa päästä tekemään työtä asian parissa, jolla on perustavaa laatua oleva vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Monet ihmiset kärsivät uniongelmista tietämättään. Haluan auttaa ihmisiä oivaltamaan levon ja palautumisen merkityksen ajassa, jossa mennään kauhealla kiireellä eteenpäin, saatetaan tinkiä unesta ja ollaan koko ajan huomaamattaan pikkuisen väsyneitä aamusta iltaan.

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvät asiat ovat myös jatkuvasti kasvava trendi. Ihmiset liikkuvat enemmän sekä kiinnittävät tarkempaa huomiota ruokavalioonsa. Uni on tälle luontainen jatkumo ja unen parissa työskentely on siis myös asia, joka on ajassa kiinni.

 

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Mökillä nukuttaa kaikista parhaiten. Kun saa riittävästi välimatkaa arkeen, ympärillä on rauha ja hiljaisuus, pääsee ulkoilemaan paljon, syömään hyvin ja vielä saunomaankin siihen päälle, niin elementit maailman parhaaseen uneen ovat kasassa.

 

Kerro vielä lopuksi mikä on sinulle paras unilääke?

Liikun arjessani paljon ja harrastan mm. crossfitiä. Alkuillasta tehty kova treeni, siihen päälle lenkki koiran kanssa ja tukeva iltapala, niin kyllä nukuttaa! Liikunta on noin yleensäkin ottaen mielestäni ihan parasta unilääkettä ja etenkin ulkoilu tuo mukavasti unen saantia edesauttavaa rentoutta mieleen ja kroppaan.

 

Kiitos Janne ja tervetuloa mukaan!

Antti Lepola

Antti Lepola

Coronaria Uniklinikan Kuopion toimipisteessä työskentelevä psykiatrian erikoislääkäri Antti Lepola tietää, että mielen ongelmiin liittyy useasti unihäiriöitä. Mielialahäiriöitä, ahdistuneisuushäiriöitä ja tarkkaavaisuushäiriöitä hoitavalle Antille paras palkinto onkin se, kun potilaan kuntoutuminen lähtee unihäiriön hoitamisen jälkeen etenemään toivotun mukaisesti.

 

Moi Antti, kerro vähän itsestäsi. Millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

Asun ja työskentelen Kuopiossa. Valmistuin lääketieteen lisensiaatiksi Turusta vuonna 2009 ja psykiatrian erikoislääkäriksi Kuopiosta vuonna 2016. Valmistumiseni jälkeen menin aikoinaan terveyskeskukseen töihin ja sen jälkeen olen työskennellyt psykiatrian poliklinikoilla ja sairaaloissa. Tällä hetkellä teen töitä Coronaria Uniklinikalla sekä perheyrityksessämme Savon Psykiatripalvelussa.

 

Millaista työsi on Coronaria Uniklinikalla ja mikä siinä on parasta?

Työni Coronaria Uniklinikalla on erittäin mielenkiintoista ja se on myös hyvää vastapainoa psykiatrin työlle. Mielen ongelmiin liittyy usein unihäiriöitä ja siksi uniongelmien hoitaminen onkin hyvin luonnollinen jatke psykiatrin työlleni. Parasta työssäni on hyvä palaute, jota tyytyväiset asiakkaat antavat kun heidän uniongelmansa on selvitetty ja hoidettu kuntoon. Positiivista on sekin, että Coronaria Uniklinikka on todella mukava työyhteisönä ja siellä voi tehdä töitä innostavassa ilmapiirissä.

 

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Unen parissa työskentely tarjoaa minulle mahdollisuuden hoitaa potilaitani kokonaisvaltaisemmin. Monesti mielialahäiriöistä kärsivät potilaat syövät psyykenlääkkeitä, jotka voivat olla luonteeltaan väsyttäviä. Vaikka näillä lääkkeillä voidaankin saada apua akuuttiin unettomuuteen, olisi hyvä myös selvittää onko potilaan unihäiriön syy pohjimmiltaan joku muu kuin masennus. Siksi ohjaankin usein asiakkaitani unitutkimukseen, jonka avulla unihäiriön todellinen syy saadaan selville ja sitä voidaan sen jälkeen hoitaa syynmukaisella tavalla. Unitutkimuksen läpikäyneiden potilaideni palaute on muuten ollut poikkeuksetta hyvin myönteistä. Se, miten yksinkertainen juttu tutkimukseen osallistuminen on, tulee monelle yllätyksenä. On upeaa huomata, miten potilaan toipuminen lähtee etenemään kun uniasiat on saatu hoidettua kuntoon!

 

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Kyllä se taitaa niin olla, että koti on myös nukkumiseen paras paikka maailmassa. Se on tuttu ja stressivapaa ympäristö, joten minun uneni ovat parhaimmillaan siellä. Nukkumaan menen yleensä yhdentoista aikoihin illalla ja arkena kello herättää seitsemältä. Yleensä nukun ikkuna vähän rakosellaan, näin syksylläkin. Viileässä huoneessa nukuttaa kaikkein parhaiten.

 

Ja vielä, mikä on sinulle paras unilääke?

Olen sitä mieltä, että hyvät unet täytyy ansaita päivän aktiivisuudella, toimettomuus vaikuttaa yöuneen kokemukseni mukaan heikentävästi. Siis: sopivasti liikuntaa ja muuta aktiviteettia sekä siihen päälle terveellinen ruokavalio. Siinä resepti yksinkertaisuudessaan!

 

Hyvältä kuulostaa. Kiitos Antti!

Lauri Jäntti

Lauri Jäntti

Coronaria Uniklinikan Kuopion toimipisteessä voit törmätä yleislääketieteen ja geriatrian erikoislääkäri Lauri Jänttiin. Leppoisasti savon murteella huastelevaa Lauria kiinnostaa unessa erityisesti se, miten laaja-alaisesti uni vaikuttaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, ja miten asiakkaan elämänlaatua päästään parantamaan hoitamalla hänen unihäiriönsä kuntoon. Työpäivänsä aikana Lauri tekee vastaanottotyötä ja hoidon tulosten seurantaa, vapaa-ajallaan hän nauttii urheilusta ja Ylen iltauutisista.

 

Moi, Lauri! Kerro vähän itsestäsi. Millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

Valmistuin aikoinaan Kuopion yliopistosta ja sen jälkeen olen tehnyt urani aikana hyvinkin monipuolisesti erilaisia asioita. Yleislääketieteen erikoislääkärinä olin mm. omalääkärinä terveyskeskuksessa. Olen myös päivystänyt aiemmin paljon perusterveydenhuollon ja sisätautien puolella. Viimeiset vuodet olen toiminut kuntoutusylilääkärinä Ylä-Savon sotessa, jossa myös pidän muistipoliklinikkaa. Syksystä 2017 olen toiminut Kunnonpaikan kuntoutus/ylilääkärinä. Monta rautaa tulessa ja vaihteleva työnkuva siis.

 

Millaista työsi on Coronaria Uniklinikalla ja mikä siinä on parasta?

Teen vastaanottotyötä sekä asiakkaideni hoidon seurantaa. Parasta työssäni on, että saan olla tekemissä asian kanssa, jolla on niin laaja vaikutus ihmisen hyvinvointiin, kuin unella on. Se tarkoittaa myös sitä, että kun saamme asiakkaan unihäiriön hoidettua kuntoon, monesti hänen elämänlaatunsakin paranee aivan valtavasti. Mikä voisi olla sen palkitsevampaa?

 

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Tein jo aikoinaan hyvin laaja-alaista hoitotyötä työskennellessäni geriatrian poliklinikalla. Aivan samalla tavalla, kuten geriatria lääketieteen erikoisalana liittyy iäkkään ihmisen fyysiseen, henkiseen ja toiminnalliseen hyvinvointiin, myös uni vaikuttaa lähes kaikkiin ihmisen hyvinvoinnin kannalta olennaisiin osa-alueisiin. Pidän unihäiriöiden tutkimuksessa ja hoidossa eniten juurikin siitä, että saan niiden kautta olla tekemisissä hyvin kokonaisvaltaisesti ihmisen hyvinvointiin liittyvien asioiden kanssa.

 

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Meillä on mökki keskellä korpea ja siellä vietämme perheen kanssa paljon aikaa. Kyllä siellä luonnonhelmassa nukuttaa kaikista makeimmin! Mökkimme makuuhuoneessa ei ole pimennysverhoja, joten aamulla herätään aina luonnon rytmissä. Se sopiikin minulle hyvin, sillä en muutenkaan nuku aamuisin kovin myöhään.

 

Kerro vielä lopuksi, mikä on sinulle paras unilääke?

Tähän on helppo vastata: urheilu ja Ylen iltauutiset! Pyrin sporttailemaan, eli juoksen, hiihdän, pyöräilen tai pelaan golfia, päivittäin klo 18-20 välillä. Joka ilta iltarutiineiden jälkeen uppoan sohvaan klo 21.50 katsomaan Ylen iltauutiset. Sen jälkeen nukuttaa varmasti!

 

Niinkö? Täytyypä kokeilla! Kiitos Lauri!

 

 

 

 

Vilho Ahola

Vilho Ahola

Coronaria Uniklinikalla työskentelevällä Vilho Aholalla on lääkärin työstä yli kymmenen vuoden kokemus. Unen lisäksi häntä kiinnostavat muun muassa psykologia, elintapalääketiede sekä seksuaalilääketiede. Vilho kouluttautuu jatkuvasti. Lääkäriksi valmistumisensa jälkeen hän on suorittanut muun muassa jatko-opintoja Yhdysvalloissa sekä psykoterapiakoulutuksia. Vilho on aktiivisesti mukana fitnessurheilun valmennustoiminnassa, ja hän toimii Suomen fitnessmaajoukkueen lääkärinä. Lisäksi Vilho on lääkärijäsenenä Sexpo-säätiön hallituksessa.

Moi, Vilho! Kerro vähän itsestäsi. Millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

Olen työterveyshuoltoon erikoistuva yleislääkäri. Minulla on myös hypnoterapian lisäkoulutus. Kliinistä lääkärintyötä olen tehnyt vuodesta 2005 sairaaloissa, terveyskeskuksissa sekä yksityissektorilla.

Millaista työsi on Coronaria Uniklinikalla ja mikä siinä on parasta?

Työni on erittäin kiinnostavaa ja vaihtelevaa. Coronaria Uniklinikalla olen päässyt syvällisemmin harjoittamaan elintapalääketiedettä unen kannalta.

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Elintapalääketiede on ollut kiinnostukseni jo pitkään, ja uni tuli sitten tähän hyvänä lisänä. Tämä on huikea mahdollisuus syventyä lisää uneen ja käyttää unitutkimusta työkaluna.

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Ulkoilmassa saan parhaat unet. Eli olen nukkunut parhaiten ulkona teltassa armeijassa tai partioleirillä. 

Kerro vielä lopuksi, mikä on sinulle paras unilääke?

Liikunta ja sopivan mittainen rentoutuminen ennen nukkumaanmenoa on oiva unilääke.

Vilho jakaa aktiivisesti tietoa Facebookissa, ja hänellä on tuhansia seuraajia. Vilhoa voi seurata hänen omilla sivuillaan https://www.facebook.com/vilhoaholamd/

 

Henri Tuomilehto

Henri Tuomilehto

Unilääkäri Henri Tuomilehdolla on unesta, unihäiriöistä ja niiden hoitamisesta yli viidentoista vuoden kokemus. Sen lisäksi, että Henri johtaa Coronaria Uniklinikoita, hän tekee tutkimustyötä ja kehittää univalmennusmenetelmiä suomalaisille urheilijoille. Henri onkin tehnyt menestyksekästä yhteistyötä muun muassa HJK:n, Ilveksen, Kalpan ja HPK:n jääkiekkojoukkueiden sekä Puolustusvoimien Urheilukoulun kanssa.

Moi, Henri! Kerro vähän taustaa itsestäsi. Millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

Olen dosentti, erikoislääkäri ja minulla on sekä Suomen lääkäriliiton että eurooppalaisen unitutkimusseuran myöntämä unilääketieteen erikoispätevyys. Pääsääntöisesti hoidan unihäiriöpotilaita. Minulla on 15 vuoden tutkimuskokemus uneen ja unen terveysvaikutuksiin liittyen, ja olen nähnyt tuhansia unihäiriöpotilaita matkani varrella.

Suomessa on vaikea saada koulutusta unilääketieteeseen liittyen. Itsekin olen kouluttautunut muualla, muun muassa kaksi vuotta Kanadassa Montrealissa. Suomeen palattuani perustin Oivauni uniklinikan.

Millaista työsi on uniklinikalla ja mikä siinä on parasta?

Unilääkärin työ on erittäin palkitsevaa. Näen työssäni päivittäin hienoja tarinoita – unta kun meistä jokainen pystyy kehittämään ja parantamaan.

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Kiinnostuin siitä tutkimustyön kautta. Sattumalta eksyin unikongressiin 15 vuotta sitten ja siellä ollessa kiinnostuin aiheesta enemmän. Aloitin tutkimustyön uneen liittyen ja se vei mennessään. Sillä tiellä ollaan.

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Saattaa kuulostaa tylsältä, mutta niinkin eksoottisessa paikassa kuin kotona.

Mikä on paras unilääke?

Normaalit terveelliseen elämään tähtäävät arkirutiinit, liikunta, sauna ja ruokailu.