Antti Lepola

Coronaria uniklinikan henkilökunta esittäytyy:

Antti Lepola

Coronaria Uniklinikan Kuopion toimipisteessä työskentelevä psykiatrian erikoislääkäri Antti Lepola tietää, että mielen ongelmiin liittyy useasti unihäiriöitä. Mielialahäiriöitä, ahdistuneisuushäiriöitä ja tarkkaavaisuushäiriöitä hoitavalle Antille paras palkinto onkin se, kun potilaan kuntoutuminen lähtee unihäiriön hoitamisen jälkeen etenemään toivotun mukaisesti.

 

Moi Antti, kerro vähän itsestäsi. Millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

Asun ja työskentelen Kuopiossa. Valmistuin lääketieteen lisensiaatiksi Turusta vuonna 2009 ja psykiatrian erikoislääkäriksi Kuopiosta vuonna 2016. Valmistumiseni jälkeen menin aikoinaan terveyskeskukseen töihin ja sen jälkeen olen työskennellyt psykiatrian poliklinikoilla ja sairaaloissa. Tällä hetkellä teen töitä Coronaria Uniklinikalla sekä perheyrityksessämme Savon Psykiatripalvelussa.

 

Millaista työsi on Coronaria Uniklinikalla ja mikä siinä on parasta?

Työni Coronaria Uniklinikalla on erittäin mielenkiintoista ja se on myös hyvää vastapainoa psykiatrin työlle. Mielen ongelmiin liittyy usein unihäiriöitä ja siksi uniongelmien hoitaminen onkin hyvin luonnollinen jatke psykiatrin työlleni. Parasta työssäni on hyvä palaute, jota tyytyväiset asiakkaat antavat kun heidän uniongelmansa on selvitetty ja hoidettu kuntoon. Positiivista on sekin, että Coronaria Uniklinikka on todella mukava työyhteisönä ja siellä voi tehdä töitä innostavassa ilmapiirissä.

 

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Unen parissa työskentely tarjoaa minulle mahdollisuuden hoitaa potilaitani kokonaisvaltaisemmin. Monesti mielialahäiriöistä kärsivät potilaat syövät psyykenlääkkeitä, jotka voivat olla luonteeltaan väsyttäviä. Vaikka näillä lääkkeillä voidaankin saada apua akuuttiin unettomuuteen, olisi hyvä myös selvittää onko potilaan unihäiriön syy pohjimmiltaan joku muu kuin masennus. Siksi ohjaankin usein asiakkaitani unitutkimukseen, jonka avulla unihäiriön todellinen syy saadaan selville ja sitä voidaan sen jälkeen hoitaa syynmukaisella tavalla. Unitutkimuksen läpikäyneiden potilaideni palaute on muuten ollut poikkeuksetta hyvin myönteistä. Se, miten yksinkertainen juttu tutkimukseen osallistuminen on, tulee monelle yllätyksenä. On upeaa huomata, miten potilaan toipuminen lähtee etenemään kun uniasiat on saatu hoidettua kuntoon!

 

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Kyllä se taitaa niin olla, että koti on myös nukkumiseen paras paikka maailmassa. Se on tuttu ja stressivapaa ympäristö, joten minun uneni ovat parhaimmillaan siellä. Nukkumaan menen yleensä yhdentoista aikoihin illalla ja arkena kello herättää seitsemältä. Yleensä nukun ikkuna vähän rakosellaan, näin syksylläkin. Viileässä huoneessa nukuttaa kaikkein parhaiten.

 

Ja vielä, mikä on sinulle paras unilääke?

Olen sitä mieltä, että hyvät unet täytyy ansaita päivän aktiivisuudella, toimettomuus vaikuttaa yöuneen kokemukseni mukaan heikentävästi. Siis: sopivasti liikuntaa ja muuta aktiviteettia sekä siihen päälle terveellinen ruokavalio. Siinä resepti yksinkertaisuudessaan!

 

Hyvältä kuulostaa. Kiitos Antti!